Gråt på tilhørerbenkene da Jensen fikk den knusende dommen

OSLO TINGRETT (NRK): Tingrettsdommer Kim Heger mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter når det gjelder Eirik Jensens svik mot den norske rettsstaten. Eirik Jensen kjørte selv vekk i en taxi etter domsavsigelsen.

Dom mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

KNUSENDE: Oslo tingrett finner ingen formildende omstendigheter i saken mot den nå korrupsjonsdømte politimannen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etter en fem måneder lang rettssak og en sommer med venting fikk den pensjonerte politimannen Eirik Jensen endelig dommen i en av de mest omtalte straffesakene de siste årene.

Det gikk et gisp gjennom salen da tingrettsdommer Kim Heger konkluderte med at Jensen skal dømmes til lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Dommeren fant ingen formildende omstendigheter, og kom til at Jensens lovbrudd er et «alvorlig anslag mot den tillit vårt politi og vår rettsstat er avhengig av (...)».

Retten mener også det er enestående i norsk strafferett at en polititjenestemann med ledende stillinger i en årrekke selv har gått tungt inn i forbrytersk virksomhet og hjulpet «den største narkotikaforbryteren i norsk rettspraksis».

Dommer Kim Heger sier det ikke er noen formildende omstendigheter i saken.

Dommer Kim Heger leser opp slutningen i dommen.

Skuffelsen

Allerede tidlig i domsforkynnelsen ble det klart at tingretten mener forklaringene til den nå 60 år gamle politimannen fremstår som oppkonstruerte. Jensen sukket flere ganger tungt under opplesningen av den 105 sider lange dommen.

Oslo tingrett mener Jensen har løyet når han forklart seg om kryptiske SMS-er, oppussing av et bad på Jensens småbruk og angivelige pengelån til Cappelen.

Da konklusjonen var klar, satt Jensen med uttrykksløs med hendene foldet i fanget.

På spørsmål om dommen skulle ankes, mumlet politimannen at han tok betenkningstid. Jensens forsvarer John Christian Elden sier imidlertid at dommen trolig blir anket.

– Vi skal lese dommen, men det legger i kortene at han vil anke dette. Det kan dere trygt legge til grunn. Jensen står på sin forklaring og mener han ikke er korrupt, sier Elden til NRK.

Kjørte vekk i taxi

Tilhørerbenken på rettssal 250 i Oslo tingrett var stappfull under dagens domsavsigelse. Flere tusen mennesker har de siste årene engasjert seg i ulike støttegrupper for den korrupsjonstiltalte politimannen.

Da det ble klart at den populære pensjonisten dømmes til 21 år i fengsel, kunne det høres gråt fra tilhørerbenken.

Eirik Jensen gikk rett ut av tinghuset etter at dommen falt. Han gikk alene frem og tilbake et par ganger mellom garasjen på baksiden av tinghuset.

Han ønsket ikke å si noe til NRK, men fikk etter hvert noen støttende tilbakemeldinger fra støttespillere, samt en klem av leder av Oslo politiforening, Kristin Aga.

Etter 10–15 minutter, da blant annet tidligere politikollega Roger Stubberud kom ut hoveddøren, satt han seg inn i taxi sammen og kjørte av gårde.

Spesialenheten har varslet at de ikke vil pågripe Jensen før det foreligger en rettskraftig dom.

Den tidligere politimannen møter i retten for å høre domsavsigelsen.

Eirik Jensen tillot kun filming på vei inn i rettssalen.

Hovedpunktene

Oslo tingrett skisserte mandag en rekke grunner til hvorfor Jensens forklaring ikke er troverdig når han sa at han ikke visste hva Cappelen drev med. Her er noen av de viktigste.

  • Spaning mot Cappelen utført av Asker og Bærum politidistrikt: Under et spaningsoppdrag i år 2000 ringte Cappelen direkte til spaningsleder etter å ha blitt observert med Eirik Jensen i bilen og spurte hvorfor han ble spanet på. Oppdraget ble avsluttet, og Cappelen fortalte i ettertid om hendelsen til Jensen. Det har begge bekreftet under rettssaken. Retten finner det svært underlig at Jensen, da han fikk vite om dette, ikke grep inn og foretok seg noe da han fant ut at Cappelen ble spanet på.
  • SMS-ene: Retten viste også til de omfattende SMS-utvekslingene mellom Jensen og Cappelen, og mener det er bevist ut over enhver rimelig tvil at Jensen i hele tiltaleperioden, fra 2004 til 14. november 2013, var godt kjent med Cappelens virksomhet som importør av en meget betydelig mengde hasj. Retten mener SMS-ene også viser at Jensen var kjent med omfanget av Cappelens hasjsmugling.
  • Eirik Jensens stilling: Retten viste til at Jensen hadde flere ledende stillinger i høye stillinger i Oslo-politiet hvor han deltok på møter og fikk daglige oppdateringer. Retten la også vekt på vitnemålet til leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, som har forklart at de som jobbet ved avdelingen for Spesielle operasjoner «visste alt».
  • Møtet på Grønland: Dagen etter politiets «innbrudd» i hasjlageret til Cappelen, møtte han Eirik Jensen på Grønland. Disse to møtene ble fulgt av politiets spanere. Jensen har erkjent at Cappelen fortalte om innbruddet, men at han oppfattet det som om det handlet om en venn av Cappelen. Det ble ikke notert i Indicia eller andre steder at 109 kilo hasj var stjålet.

Skuffet Cappelen

Gjermund Cappelen fikk mandag en dom på 15 års fengsel for korrupsjon og innførsel av flere tonn hasj. Dette etter at retten ga ham en strafferabatt på 30 prosent for å tilstå og forklare seg om Jensens rolle.

I kampen om troverdighet mellom Jensen og Cappelen var det altså den mangeårige narkotikasmugleren som gikk av med seieren.

– Jeg er fornøyd med å ha blitt trodd, sier Gjermund Cappelen i en kort kommentar til NRK.

I løpet av høsten må bærumsmannen møte til ny domsavsigelse i Asker og Bærum tingrett, der han allerede er kjent skyldig i oppbevaring store mengder narkotika som en del av et kriminelt nettverk.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier Cappelen hadde forventet en lavere straff enn 15 år. I sin avsluttende prosedyre la de Vibe ned påstand om at Cappelen skulle få en strafferabatt på opp mot 50 prosent.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger