Grasrota i Venstre: – Stadig mer krevende å samarbeide med Frp

Venstres fotsoldater er lei av å måtte svare for Frps politikk. Under helgens landsmøte ventes heftige debatter om hvem partiet skal samarbeide med etter neste stortingsvalg.

Trine Skei Grande ser på Siv Jensen under partilederdebatten på Stortinget

AVSTAND: Trine Skei Grande og Venstre sørger gjennom samarbeidsavtalen for at Frp-leder Siv Jensen sitter i regjering. Grasrota i Venstre er bekymret for at Frp-samarbeidet koster mer enn det smaker.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB Scanpix

Nesten tusen dager er gått siden Venstre bandt seg til et fornuftsekteskap med Frp gjennom samarbeidsavtalen med regjeringen.

Hvetebrødsdagene er forlengst over.

NRK har vært i kontakt med en rekke lokale Venstre-topper som opplever at samarbeidet med Frp er vanskeligere enn på lenge. De er lei evige omkamper i klimasaken og en innvandringsminister som skryter av at hun vil føre en asylpolitikk som er én av de strengeste i Europa.

Solveig Schytz

INGEN TILLIT: – Samarbeid handler om raushet og tillit, og de tingene er der ikke nå, sier Solveig Schytz om samarbeidet med Frp.

Foto: Venstre

– Det er anstrengt. Det er blitt stadig mer krevende. Ikke minst gjelder det hvordan regjeringen, og da særlig Frp, har håndtert asyl- og flyktningpolitikken, sier Solveig Schytz, fylkesleder i Akershus Venstre.

– Jeg kjenner på et nesten daglig ubehag ved det, og det skyldes asylspørsmålet, istemmer fylkesleder for Venstre i Nordland, Anja Johansen.

Hun er rask med å ramse opp gjennomslagene Venstre har kjempet gjennom i miljøsaken, skolepolitikken og i innsatsen mot barnefattigdom.

– Det er det det koster å være i politikken. Du blir skitten, og så kommer du inn og må forklare hvorfor du er så skitten.

Mener Frp-samarbeid koster partiet velgere

Frykten er at «skitten» koster mer enn det smaker. Fylkeslederen fra Nordland er overbevist om at samarbeidsavtalen med Frp gjør at de mister velgere.

Leder Nordland Venstre

SVIR: Ifølge Anja Johansen er det ikke er gitt at Venstre kan støtte en Frp-regjering i framtida. – Det svir at vi assosieres med Frp i flyktningspørsmålet .

Foto: Nordland Venstre
Jon Gunnes Venstre

GRØNNBLÅ DRØM: Jon Gunnes i Trondheim Venstre håper på en regjering med Høyre og sentrumspartiene etter neste valg. – Jeg synes det er veldig vanskelig å se for meg at vi skal sitte i regjering med Frp.

Foto: Presse

– Jeg vet at det koster oss velgere, jeg har mottatt utmeldinger på det grunnlaget. Samtidig er det min jobb som fylkeslederne og si «Men se på gjennomslaget vi får her, og her og her», sier Johansen.

Lenger sør, i Trondheim, har gruppeleder og kommunalråd Jon Gunnes den samme erfaringen.

– Vi tas til inntekt for Frps forslag, uten at velgerne nødvendigvis legger merke til at vi korrigerer underveis. Det er anstrengende for oss på grasrota i Venstre hele tiden måtte forklare at vi er ikke med i regjering. Det er utfordrende i forhold til velgerpotensialet vårt.

Langt unna sentrumsdrømmen

Kun én av de ti lokalpolitikerne NRK har snakket med åpner for å gå i regjering med Frp etter neste valg. Lysten på en samarbeid med Arbeiderpartiet virker heller ikke særlig stor. Drømmen er en eller annen form for Høyre-sentrumsregjering med Frp på gangen.

Men da må både Venstre og de andre sentrumspartiene vinne langt flere velgere enn det de har på målingene nå. På NRKs partibarometer for april ligger Venstre farlig nær sperregrensen med en oppslutning på 4,6 prosent.

Det trengs 85 mandater for å få flertall, og på aprilmålingen har Høyre, Venstre og KrF 64 mandater til sammen. Heller ikke med Senterpartiet og MDG med på laget får sentrum pluss Høyre flertall.

Laster innhold, vennligst vent..

For at Venstres drøm om en blågrønn regjering uten Frp kan gå i oppfyllelse, må det flertall til. Fremskrittspartiet har gjort det klart at de ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av. Når det gjelder spørsmålet om Venstre kan fortsette som støtteparti for en blåblå regjering, er partidemokratiet i tenkeboksen.

– Det er uavklart per i dag. Vi må se hva slags politikk vi får gjennomslag for i den tida som gjenstår av denne stortingsperioden, og så må vi se hva velgerne gir oss av muligheter for å danne en styringsdyktig regjering, sier fylkesleder i Hedmark, Sjur Skjævesland.

Skal få ut damp

Trine Skei Grande vil heller ikke love noe. Hun holder kortene tett til brystet, men har varslet at hun vil bruke landsmøtetalen fredag til å «få ut litt damp».

Det er ventet at partilederen vil stille tydelige krav til fortsatt borgerlig samarbeid og samtidig be statsminister Erna Solberg stramme opp Frp-statsrådene.

– Jeg tror at vi har behov for å se helheten i samarbeidet, både hva vi får til og hva vi vil ha mer av, var alt hun ville si om saken da NRK intervjuet henne etter pressekonferansen onsdag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger