Hopp til innhold

Gransker fortsatt mer enn 60 saker fra Panama papers

Skattedirektoratet er langt fra ferdig med å granske saker som ble kjent da hemmelig informasjon fra advokatfirmaet Mossack og Fonseca i Panama ble offentliggjort. Nå kommer enda en runde med avsløringer.

Hans Christian Holte

Hans Christian Holte og Skattedirektoratet har blitt varslet om noe av det som kommer i den nye bølgen av lekkasjer.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

I april i fjor kom avsløringene i de såkalte «Panama papers». Det var tidenes største lekkasje som viste hvordan kongelige, statsledere, milliardærer og kriminelle hadde gjemt unna milliarder i skatteparadiser.

107 mediehus i 78 forskjellige land tilknyttet organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gikk gjennom 11 millioner dokumenter som strekker seg 40 år tilbake i tid.

Ifølge Aftenposten, den eneste norske avisen som deltok i prosjektet, var 200 nordmenn omtalt i dokumentene.

Her i Norge kjenner Skattedirektoratet fortsatt ettervirkningene.

– Vi gikk videre med rundt 200 saker, og nå er det rundt 60 saker som vi har gått i dybden på fra dette materialet, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Norske skattemyndigheter varslet

Nå er det varslet nye lekkasjer etter at seks avdelinger i det internasjonale advokatselskapet Appleby er blitt hacket, og opplysninger om super-rikingers finansielle disposisjoner er stjålet.

Skattedirektør Hans Christian Holte bekrefter at han er varslet om de kommende sakene, men vil ikke si hvem som har varslet ham.

– Jeg har kjennskap til at det kommer saker nå, og jeg er blitt orientert om noe av det som skal komme, sier Holte.

Han sier denne type lekkasjer er nyttige for skattemyndighetene.

– Vi ser at denne type lekkasjer kommer på ulikt vis. Det kan være utro tjenere i disse selskapene, og det kan være hackerangrep. Det viktigste for oss er at vi får en åpenhet omkring den type konstruksjoner som vi finner skatteparadiser. Så i det perspektivet vil jeg si at denne type lekkasjer har en klar nytteeffekt for oss som jobber med disse spørsmålene, sier Holte.

Flere kontorer rammet av hackerangrep

Appleby, som har hovedkontor i skatteparadiset Bermuda, har innrømmet at seks av deres avdelinger er blitt hacket, og at kundeinformasjon kan være på avveie.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph skal dette gjelde Applebys kontorer i skatteparadisene Bermuda, Jomfruøyene, Cayman Island, Hongkong, Isle of Man og Mauritius.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger