Grande: Ap dobbeltkommuniserer om atomvåpen

Arbeiderpartiet er for et atomvåpenforbud på sikt, men vil ikke instruere regjeringen om å jobbe for et forbud. Venstre-leder Trine Skei Grande mener Ap må velge hva partiet egentlig er for.

Trine Skei Grande

ENTEN ELLER: Leder Trine Skei Grande i Venstre mener at hvordan et parti stemmer i Stortinget avgjør om partiet reelt sett er for eller mot et internasjonalt atomvåpenforbud.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Arbeiderpartiet har en veldig underlig kommunikasjon der de påstår at de er FOR et initiativ som partiet er MOT at regjeringen skal være for, sier Trine Skei Grande til NRK.

Hun reagerer på uttalelsene til Ap-leder Jonas Gahr Støre kort tid etter at det ble kjent at organisasjonen ICAN får Nobels fredspris for sitt arbeid for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Støre var raskt ute og kritiserte regjeringen for passivitet.

Ap-lederen trakk fram at det på Stortinget er flertall for et forbud mot atomvåpen og at han vil vite hvordan regjeringen har tenkt å følge opp dette. Samtidig var Støre tydelig på at han ikke vil instruere regjeringen til å jobbe for et forbud.

– Vi har ikke for vane å instruere regjeringen om vedtak i FN, men vi kommer til å be om orientering om hvordan regjeringen jobber for å følge opp Stortingets holdning til nedrustning, sa Støre.

Jonas Gahr Støre (Ap) kritiserer regjeringens arbeid for et forbud mot kjernevåpen.

– Verden er farligere med atomvåpen. Prosessen for nedrustning går for sakte og i gal retning. Derfor er dette en viktig fredspris, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mener Ap må velge side

Trine Skei Grande (V) mener Arbeiderpartiet sier én ting, men i praksis støtter regjeringens politikk som hittil har vært å ikke støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

– Nå er det sånn at regjeringen gjør det regjeringen har flertall for. Og akkurat nå sikrer Arbeiderpartiet at regjeringen har flertall for ikke å slutte seg til dette initiativet, sier Grande

– Men er det ikke sedvane i norsk politikk at det sitter langt inne å instruere regjeringen i utenrikspolitiske spørsmål?

– Det er likevel et flertall som gir regjeringa støtte til det den gjør. Og hadde Arbeiderpartiet gitt signaler om at her er det et flertall som vil noe annet, så hadde regjeringen gjort noe annet.

Eirik Sivertsen

AVVISER DOBBELTKOMMUNIKASJON: Utenrikspolitisk talsperson Eirik Siverstsen i Arbeiderpartiet mener Grande overforenkler et komplisert spørsmål.

Foto: RAGNAR LURÅS / NRK

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson, Eirik Sivertsen, mener Grande forenkler hvordan norsk utenrikspolitikk drives.

– Det er regjeringen som har det overordnede ansvaret, og vi sitter ikke på Stortinget og detaljstyrer hvilke traktater Norge skal inn i.

– Men senest i dag sa jo din partileder til at regjeringen må ta hensyn til at det er flertall på Stortinget for at Norge skal jobbe for et atomvåpenforbud?

– Også regjeringen må forholde seg til en politisk virkelighet. Når det er debatter i Stortinget er det ikke bare vedtakene som gjelder. Innleggene som holdes og merknadene som skrives er også føringer som regjeringen må forholde seg til.

– Men hvordan skal regjeringen forholde seg til et flertall som ikke benytter seg av stemmeretten?

– Regjeringen har heller ikke noe ønske om å bli detaljstyrt i utenrikspolitikken. Derfor er det klokt å lytte til hva flertallet mener.

SV vil ha «konsekvensutredning»

SV-leiar Audun Lysbakken.

VIL HA UTREDNING: SV-leder Audun Lysbakken håper et flertall på Stortinget kan be om en utredning av atomvåpenforbudet.

Foto: NRK

Vel vitende om at et forslag om å støtte atomvåpenforbudet ikke vil få flertall i Stortinget, kommer nå SV med et mykere forslag: Å utrede hvordan Norge eventuelt kan slutte seg til et forbud.

– Du kan gjerne kalle det en konsekvensutredning og det pleier Arbeiderpartiet å være for, sa SV-leder Audun Lysbakken på programmet Dagsnytt 18 i kveld.

Sivertsen i Arbeiderpartiet vil ikke forskuttere om partiet er for en slik utredning eller ikke.

– Jeg er veldig glad for at SV har valgt en mer forsiktig tilnærming i Stortinget. Det er for tidlig for meg å spekulere i om Arbeiderpartiet vil støtte forslaget, men vi er enige om at det langsiktige målet er en verden uten atomvåpen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger