Grande: – Skummelt at statsministeren bagatelliserer forskning

Venstre-lederen er skuffet over statsministeren og mener Erna Solberg ikke tar forskerkritikken mot Sylvi Listhaug på alvor.

Trine Skei Grande

REAGERER: – Statsministeren må forholde seg til fakta, også på innvandringsfeltet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes det er litt skummelt at statsministeren bagatelliserer kunnskap på denne måten, sier Trine Skei Grande til NRK.

Hun reagerer på svarene statsminister Erna Solberg (H) ga da hun ble bedt om å kommentere at flere fagfolk ikke kjenner seg igjen i måten innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) fremstiller forskningen deres på.

Jeg mener at vi skal lytte til forskning, så vet vi også at det er forskningsresultater som er ulike, og på det området her så har proposisjonen gitt en veldig god og balansert fremstilling.

Erna Solberg / Politisk kvarter 8.04.16

– Jeg mener at en statsminister, og spesielt en statsminister fra Høyre, bør verdsette forskning mye sterkere, eller i hvert fall ha respekt for konklusjonene. Da kan hun ikke sitte på Politisk kvarter og si at det finnes mye forskning på dette, for det gjør det ikke, sier Grande.

Solberg: – Vi verdsetter forskning

Erna Solberg sier til NRK at hun er forbauset over kritikken fra Venstre. Høyre-lederen står fast på at hennes parti både verdsetter og respekterer kunnskap og forskning.

– Så vidt jeg husker sa jeg at det er gitt en bred gjennomgang av forskningen i proposisjonen (lovforslaget, journ. anm.), og det er jo det regjeringen har lagt fram for Stortinget, sier hun.

Solberg landsmøte

RIS OG ROS: Mens Solberg ble møtt med applaus på Høyres landsmøte, får hun kritikk fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er imidlertid ikke lovforslaget som gjør at forskerne steiler, men en kronikk av Sylvi Listhaug som NRK Ytring publiserte samme dag som innstrammingene ble lagt fram. Som NRK fortalte onsdag kveld mener en rekke fagfolk at statsråden feilaktig bruker deres funn for å underbygge påstanden om at enslige mindreårige asylsøkere flykter til Norge mot sin vilje.

– Både fagfolk og forskere har ganske like konklusjoner, og det kan hun (Solberg, journ. anm.) ikke kimse av. Vi har løftet forskningen med 1,7 milliarder på de siste budsjettene, og det gir vel ikke mening dersom man ikke tror på den, sier Grande.

Men forskningen viser samtidig at det ofte er storfamilien som tar avgjørelsen (se faktaboks). Tror du barna reiser av fri vilje?

– Jeg er villig til å gjøre alt i min makt for å stanse menneskehandel med unger, unntagen det å straffe unger, svarer Trine Skei Grande.

– Farlige reiser

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) var fredag i Danmark for å lære mer om dansk innvandrings- og integreringspolitikk.

Sylvi Listhaug og Inger Støjberg på teltleir for asylsøkere i Danmark

TELTLEIR: Den danske innvandringsministeren Inger Støjbjerg viser Sylvi Listhaug rundt på en teltleir for asylsøkere i Næstved. Her må asylsøkerne bidra til driften av leieren fra dag én. – Her stiller de strengere krav. Det er interessant å høre, sier Listhaug til NRK.

Foto: Justisdepartementet

På spørsmål om kritikken fra forskere her hjemme gjør at hun vil være mer forsiktig med å bruke forskning i sin argumentasjon framover, svarer Listhaug at det uansett ikke er forskningen som gjør at regjeringen foreslår strengere regler for å gi enslige mindreårige asylsøkere permanent opphold.

– Om barna reiser frivillig eller under tvang, så er det uakseptabelt at barn sendes ut på farlige reiser i regi av menneskesmuglere. De kan bli drept, voldtatt og utsatt for vold og annen kriminalitet, sier hun til NRK.

Se hvordan Listhaug svarte på kritikken i Politisk kvarter:

Sylvi Listhaug avviser krititikken

Politisk kvarter 7. april. Programleder Bjørn Myklebust.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger