Grande har sendt bekymringsmelding om Trøndelag Ap

– Jeg har selv sett altfor ofte at partiet har mistet medlemmer og talenter fordi folk ikke orker å være med på spillet, sier leder av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Arild Grande.

Arild Grande, leder av valgkomiteen. Årsmøte i Trøndelag Ap 29.08.20

UKULTUR: Grande kom i dag med en bekymringsmelding til Ap sentralt om forholdene i fylkeslaget i Trøndelag.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Grande skriver mandag ettermiddag i et innlegg på Facebook at han har drøftet det han beskriver som en ukultur i fylkeslaget med Arbeiderpartiet sentralt.

– Jeg hadde første møte med assisterende partisekretær i dag. I dette møtet har jeg fremmet bekymringsmelding om hendelser og ukultur i Trøndelag Arbeiderparti som det bør ryddes opp i, skriver han.

Aps kommunikasjonssjef Ingrid Langerud, bekrefter dette.

– Når det er konflikter i organisasjonen og vi blir bedt om bistand til å håndtere det, så gjør vi det. Partikontoret har hatt en samtale med Arild Grande i dag om hvordan vi kan ha en god intern prosess videre.

– Jeg har også sviktet

Grande sier han har tatt initiativ til en sentral prosess for å komme til bunns i forholdene i fylkespartiet, finne løsninger og gi folk mulighet til å gå videre.

Han nevner ikke enkeltpersoner eller hendelser, men lister opp tre ønsker til prosessen:

  • At de som har hatt vonde opplevelser får en unnskyldning
  • En sentralt styrt prosess og at det utarbeides planer for å forhindre at flere blir utsatt for lignende negative hendelser
  • Det må utarbeides en etisk standard for folk i ledende verv i partiet

Grande skriver videre at problemene i partiet ikke bare handler om enkeltpersoner, men hevder det finnes «usunne og skjulte maktstrukturer» og at folk har vært for lite bevisst på sine roller og væremåte.

– Jeg har selv sett altfor ofte at partiet har mistet medlemmer og talenter fordi folk ikke orker å være med på spillet, fordi de har opplevd ubehageligheter og fordi de finner det best å trekke seg unna.

– Vi må være villige til å ta et oppgjør med oss selv, skriver han og understreker:

– Jeg har også sviktet folk jeg burde stått opp for, og som ble stående alene. Den tiden er nå forbi.

Reagerer på lekkasjer

Forrige mandag foreslo en enstemmig valgkomite i Trøndelag Arbeiderparti at Trond Giske skulle bli den nye lederen for fylkeslaget.

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF, trakk støtten til Giske, fredag ble han vraket og valgkomiteen kom med ny innstilling.

Grande skriver at valgkomiteen etter hans mening gjorde et godt arbeid med å lage en ny innstilling etter at de vraket Giske som fylkesleder. Men at det han beskriver som bevisst plantede lekkasjer gjorde situasjonen svært krevende for årsmøtet og alle involverte.

Derfor ønsker han nå at partiet sentralt foretar en gjennomgang av arbeidet.

Spenning mellom Grande og Kjerkol

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol var blant favorittene for å bli ny fylkesleder.

Overraskende annonserte valgkomiteens leder Arild Grande at Marit Bjerkås foreslås som ny leder for fylkespartiet.

Under årsmøtet på lørdag kom benkeforslaget og Ingvild Kjerkol ble ny leder for fylkespartiet.

Valgkomiteens leder Arild Grande advarte mot å la dem som har hatt stor makt over mange år, være dem som skal ta et oppgjør med en partikultur de selv hadde ansvar for.

– Jeg sa på fylkesårsmøtets talerstol at jeg har sett folk bli støtt ut, baksnakket, knust, enkelte nærmest gå til grunne i en usunn partikultur. Alle vil selvsagt ikke kjenne seg igjen i dette bildet, iallfall ikke folk som har makt og selvtillit. Men det finnes folk som ikke har, eller har hatt det godt, i partiet vårt.

– Store påkjenninger

Grande sier at flere har bedt ham om å være mer konkret om hva den såkalte ukulturen bunner ut i, men at han også har blitt bedt av de berørte om å ikke gjenfortelle historiene deres.

– Enkelte har gått gjennom store påkjenninger, og må selv få ha kontroll på hva de vil si og ikke. Prosessen må derfor gjennomføres internt i partiet på en ryddig måte, og finne sin løsning der. Det vil sikre at alle involverte blir behandlet trygt og rettferdig. Dersom enkeltpersoner ønsker å stå frem med sin historie må det være ene og alene opp til dem.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Grande angående innlegget, men han ønsker ikke å kommentere ytterligere til pressen.

Kjerkol ikke lest Facebook-innlegget

– Jeg leste et par linjer og tenkte at dette er en forlengelse av den diskusjonen vi hadde før helgen.

Det sa Trøndelag Arbeiderpartis nye leder, Ingvild Kjerkol, da hun gjestet Dagsnytt 18 mandag.

– Jeg vet ikke hvem han har levert bekymringsmeldingen til heller, så det skal vi ta tak i etter hvert. Men jeg har registrert at han før årsmøtet har ytret seg på Facebook.

Ingvild Kjerkol

IKKE LEST: Ingvild Kjerkol beskriver forholdet til Arild Grande som «helt greit». Den nye partilederen i Trøndelag Arbeiderparti har ikke lest det valgkomiteens leder publiserte på sosiale medier mandag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Kjenner ikke til bekymringsmeldingen

Nestleder i Trøndelag Arbeiderparti Amund Hellesø, forteller at han ikke kjenner til bakgrunnen til bekymringsmeldingen, annet enn det Grande har skrevet på sosiale medier.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser fra partikontorene i Trondheim eller Oslo, og kjenner kun til det som står i media. Men han har kommet med en bekymringsmelding, som jeg oppfatter som lik den han kom med i helgen, og den må vi ta med i tillegg til de andre meldingene som er kommet inn, sier Hellesø.

Amund Hellesø

NESTLEDER: – Det er nok ikke noen tvil om at vi må se på etiske standarder for personer med lederverv i Trøndelag Arbeiderparti, sier Amund Hellesø.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Nestlederen beskriver opplysningene som er blitt kjent den siste uken som «trist».

– Det viktigste for meg er at vi tar tak i de problemene og jobber målrettet mot å produsere god politikk. Det må vi få til nå også, selv om vi også er nødt til å ta et ekstra og skikkelig tak i organisasjonskulturen internt.

Stor jobb gjenstår

– Nå har vi vært transparente på godt og vondt, så det må vi være i kommunikasjonen vår videre også. Det gjelder å være tydelig på hvilke tiltak vi setter i gang og hva vi gjør for å løse utfordringene som vi må erkjenne at vi har.

Ifølge partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, har Trøndelag en stor jobb foran seg.

– De siste par årene er det gjort mye rundt kultur, det å trygge arenaer, å ta lederansvaret for at folk skal ha det bra i Arbeiderpartiet. Men det gjenstår fortsatt en stor jobb, og den nye ledelsen har tatt fatt på denne jobben.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger