Hopp til innhold

Full bomstrid i regjeringen: Grande har ikke tro på snarlig løsning

Venstreleder Trine Skei Grande snakker nå regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet midt imot, og sier hun ikke har tro på en rask enighet om et bomforlik i regjeringen.

Siv Jensen og Trine Skei Grande under Arendalsuka 2019: Partilederdebatten

Trine Skei Grande avviser bompengeutspillet fra Siv Jensen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ifølge Venstre-kilder NRK har snakket med, avtalte de fire partilederne å gi inntrykk av at en bompengeløsning var rett rundt hjørnet under NRKs partilederdebatt i Arendal mandag.

Men siden har klimaet surnet, og i dag sier Grande følgende når NRK spør om en bomløsning kan presenteres i neste uke.

– Jeg vil ikke spå når vi har ny enighet på dette området, det får de andre vurdere.

– Hva tror du?

– Jeg har ikke noe tro på det.

– Ingen god løsning

I Venstre er Frps forslag om kommunale egenandeler i bymiljøpakkene lite populært, selv om partiet kan få økte statlige overføringer til kollektivtransport i bytte.

– En kommunal egenandel betyr mindre penger til kommunene og til eldre, det kan gi økt eiendomsskatt og er ikke nødvendigvis en god løsning for å komme i mål, sier Venstre-lederen til NRK i Arendal.

Grande avviser dermed utspill fra Siv Jensen og samferdselsminister Jon Georg Dale, som har argumentert for å lempe deler av bompengeregningen over fra bilistene til kommunepolitikerne i byer som Oslo og Bergen.

I helgen brukte Siv Jensen sin valgkampåpning i Osøyro til å lansere et Frp-krav om at kommunene må bidra med egenandel over eget budsjett. Argumentet er at det kan virke disiplinerende når lokalpolitikerne skal vedta nye, dyre prosjekter:

– Staten bidrar med 50 prosent, men det er så og si ingen egenandel for kommunene. Hvis vi innfører pålegg om en ny egenandel, må kommunene tenke seg litt mer om, sa Jensen.

Var ukjent for Venstre

NRK er kjent med at Jensens utspill skapte harme i Venstre-leiren, som ifølge en Venstre-kilde ikke visste noe om det på forhånd.

Grande vil ikke si at forhandlingsklimaet har gått surt, men gjør det klart at Frps skisse ikke er noe Venstre stiller seg bak.

– Ber man kommunene bidra med mer, må man kutte i andre ting. Jeg synes det er en dårlig løsning. Det er ikke noe Venstre ønsker, sier hun.

Søviknes: – Vi kan ikke forhandle i media

Fremskrittspartiet, som lå på 6,8% oppslutning på siste kommunemåling, er opptatt av en rask avklaring på bompengeforhandlingene. For partiet er det viktig å få en bomseier å presentere i valgkampen.

Frp-nestleder Terje Søviknes viser til at det er partilederne i forhandlingsrommet som avgjør, og at forhandlingene ikke kan gjøres i media.

– Opplever du dette som forsøk på å legge press på dere i forhandlingene?

– Nå får vi avslutte forhandlingene og gjøre den jobben som skal gjøres rundt forhandlingsbordet. Den tar vi ikke gjennom media.

– Men hvordan vil det være for Frp å gå gjennom en valgkamp uten en avklaring på bompenger?

– Nå spekulerer vi ikke rundt dette. Nå er det partilederne som sitter i regjeringen som er i forhandlinger, og så avventer vi resultatet av det.

Tror ikke på snarlig bom-løsning

Men Venstre-lederen gir ikke uttrykk for at hun har hastverk med å få istand nye forhandlingsmøter.

– Imorgen reiser jeg til Lofoten på sykkelrace, så får vi møtes når vi har tiden til å møtes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger