Hopp til innhold

Grande angrer på utspill: – Dette har skapt «haraball»

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier at hun angrer på tabloidkommentar om NRKs profil.

Trine Skei Grande sier hun ikke skal si hva hun tenker neste gang

ANGRENDE GRANDE: Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier hun angrer på å ha kalt NRKs nyhetsdekning for tabloid. Klikk på bildet for å høre lydklipp.

– Dette burde jeg ikke ha sagt, for dette har skapt et «haraball», sier kulturminister Trine Skei Grande (V) under Dagsnytt 18 torsdag.

I kjølvannet av at avgåtte fiskeriminister Per Sandberg tirsdag langet ut mot den norske pressen, har det kommet en rekke reaksjoner mot norsk medias dekning av saken.

Onsdag uttalte Grande til Dagens Næringsliv at allmennkringkasterens rolle ikke var å være «mest tabloid».

– Jeg sa jeg hadde grublet over å plassere NRKs nettside på listen over mest tabloide, etter spørsmål om de burde ha en egen nettavis, sier Grande.

Det er altså denne kommentaren Grande nå sier hun aldri burde ha kommet med.

SE SENDINGEN: I Dagsnytt 18 torsdag ble de norske medienes dekning av Sandberg-saken debattert.

Sier mediene hadde plikt til å grave

I NRKs Dagsnytt 18-sending torsdag, møttes Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, kulturministeren, redaktør i Klassekampen Mari Skurdal og kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen for å diskutere medienes «blodtørstighet» i dekningen av omstendighetene rundt Sandbergs Iran-ferie.

Under en pressekonferanse i Arendal tirsdag, rettet statsminister Erna Solberg en pekefinger mot medienes jakt på detaljer i den omstridte Sandberg-saken, og kalte dem for «blodtørstige journalister».

Solberg trakk i ettertid tilbake uttalelsen.

– Nei, jeg mener ikke at journalister er blodtørstige. Og det er det ingen grunn til å ta ut av det sitatet. Men pressen må huske at det er grenser for hva en statsminister kan svare på, sier Solberg til NRK torsdag.

Sandberg-saken var et prioritert tema under partilederdebatten i Arendal. Erna Solberg må svare på hva som er den viktigste grunnen til at Sandberg gikk av, men sier at det er Stortinget som vil få svar på alt de lurer på.

GRILLET: Under partilederdebatten i Arendal tirsdag ble statsminister Erna Solberg presset til å svare på PST-spørsmål. Statsministeren har i ettertid kalt journalister «blodtørstige» i jakten på informasjon.

Espen Egil Hansen skrev torsdag en lederartikkel i Aftenposten, hvor han ba statsministeren beklage.

Han sier nå han mener statsministeren opptrådte ryddig i ettertid, til tross for at hun ikke beklaget.

Espen Egil Hansen

FORNØYD: Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen er fornøyd med statsministerens presisjon av uttalelsen om norske journalister.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Statsministeren har et ansvar for hvilke ord hun bruker – og når hun bruker dem. Så all honnør til hvordan hun presiserte dette i dag, sier Hansen, og legger til at vi er heldige i Norge som har et debattklima med tillit mellom presse og politikere.

– Handlet denne lederartikkelen om å dressere statsministeren som den fjerde statsmakt?

– Nei. Dette handlet om å minne statsministeren på at hun har et særlig ansvar for ordvalg i den offentlige debatten. Vi har alle mye å vinne på at språkbruker den offentlige debatten er skikkelig. Vi skal argumentere for saken, ikke beskrive hverandre, sier Hansen.

Grande er også fornøyd med statsministerens presisering av uttalelsen.

– Mediene har en klar plikt til å grave i Sandberg-saken, og det er politikernes plikt å tåle dette. Jeg er uenig i at politikere skal legge media til hovedfiende, og ikke tåle at vi har gravende journalistikk, sier «medieministeren».

– Dette er ikke gravejournalistikk

Ansvarlig redaktør i Klassekampen Mari Skurdal, mener at en stor del av norske medier har dekket Sandberg-saken for likt.

– Det er klart at mediene skal ettergå denne saken. Men spørsmålet er om det er den døgngående mikrofonen opp i ansiktet som redder demokratiet, sier Skurdal.

Mari Skurdal

LØPENDE JOURNALISTER: Ansvarlig redaktør i Klassekampen Mari Skurdal mener norsk media har blitt for revet med i dekningen av Sandberg-saken og dekket den for ensidig.

Foto: Siv Dolmen / Klassekampen

Hun poengterer videre at flere journalister har løpt etter kommentarer, eller ingen kommentarer, relatert til det løpende nyhetsbildet.

– Dette er ikke noe gravejournalistikk, sier Skurdal, og understreker at mediene må kunne spørre seg selv om hva som er motivene for dekningen.

Hansen er enig i at mediedekningen har vært ensidig, men at det også er en grunn til det.

– Først og fremst handler det ikke om politikk. Det handler om at det er begått brudd på sikkerhetsbestemmelser, og at Sandberg som statsråd har opptrådt uklokt – på en måte som ikke er egnet som statsråd, sier Hansen.

Tror pressen hadde mye å si for Sandbergs avgang

Kringkastingssjefen var en av dem som ble spesielt nevnt av Sandberg tirsdag, der han blant annet ba ham om å «finne seg en ny jobb».

– Vi som medier skal tåle å høre ulike meninger. Men det er viktig å presisere at selv om Sandberg har hatt det vanskelig, så betyr ikke dette at pressen ikke har legitimitet til å dekke det, sier Eriksen.

Per Sandberg langet ut mot NRK og TV2.

Han understreker også at han tror pressen har hatt en viktig rolle å spille i Sandberg-saken.

– Vi står i en sak der statsministeren, Frps leder og Sandbergs kollegaer har sagt det var riktig av ham å gå av. Jeg tror kanskje ikke dette hadde skjedd hvis vi ikke hadde en offentlig diskusjon som kom på bakgrunn av pressen, sier Eriksen, og legger også til at mediene må kunne ta lærdom av slike hendelser og bruke tid på å diskutere egen dekning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger