Normal

Grande avviser Sandbergs krav om ny asylavtale i Stortinget

En enkel regelendring fra regjeringshold er alt som skal til for å løse asylfloken, mener Venstre. – Jeg har ikke noe behov for å tvinge Frp i kne i Stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande

DÅRLIG TID: Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun håper og tror at statsminister Erna Solberg løser den betente konflikten om asylbarn før Venstre starter sitt landsmøte fredag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Skal lengeværende asylbarn som ble sendt ut av landet andre halvår i fjor få sine saker behandlet på nytt?

Ifølge medieoppslag den siste tiden kan hele det borgerlige samarbeidet stå i fare dersom regjeringen ikke gir støttepartiene Venstre og KrF et tilfredsstillende svar på dette spørsmålet før Venstres landsmøte starter om tre små dager.

– Samarbeidet går bra på mange områder. Vi får til masse på miljø og skole. Derfor er det ekstra dumt at asylbarnsaken klarer å prege oss så mye, sier Venstre-leder Trine Skei Grande tirsdag ettermiddag.

Vil ikke svare Sandberg

Som NRK fortalte tidligere i dag er Frp-nestleder Per Sandberg kritisk til det han opplever som utpressing og ultimatum fra sentrumspartiene i denne saken. Han mener uttalelser fra lokale tillitsvalgte den siste tiden gjør at partilederne i Venstre og KrF må klargjøre om de ønsker å videreføre samarbeidet, eller ikke.

– Sånne spørsmål svarer jeg på når statsministeren stiller dem, ikke når Per Sandberg stiller dem, sier Grande til NRK.

Hun avviser også Sandbergs uttalelser om at en ny tilleggsavtale om asyl, forankret i stortingsgruppene, er nødvendig for at forskriften om lengeværende asylbarn skal få tilbakevirkende kraft.

– Det er helt klart at det vi foreslår her ligger under justisministerens myndighetsområde. Jeg har ikke noe behov for å tvinge Frp i kne i Stortinget, dette er en enkel regelendring man kan gjøre innenfor mandatet til en justisminister, sier hun.

I ubalanse

Den betente asylkrangelen skjøt fart da Bergens Tidende i fjor vinter avslørte at justisministerens ordre om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt ved utsendelser, aldri nådde fram til Politiets utlendingsenhet. Anders Anundsen måtte svare for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, og lokalpolitikere i både KrF og Venstre anklaget regjeringen for å bryte samarbeidsavtalen.

Grande går ikke like langt, men sier mange i Venstre opplever at intensjonen i samarbeidsavtalen er brutt.

– Man skal ha innstramninger når det gjelder kriminelle, og så skal man få en bedre behandling av lengeværende asylbarn. Det er en viktig balansegang i den avtalen, og den balansegangen ble forrykket med de store utsendelsene vi så i slutten av 2014, før den nye forskriften kom på plass.

– Blir det en løsning på dette før du går på talerstolen fredag?

– Det må du spørre statsministeren om, sier Grande.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger