NRK Meny
Normal

GPS som på film

En ny type GPS som går an å putte i mobiltelefoner, gjør det mulig å spore folk inne i bygninger.

Da Vinci-koden

I filmen 'Da Vinci-koden' bruker politiet GPS til å spore opp Tom Hanks alias Robert Langdon.

Foto: EUGENE HOSHIKO / AP

 

Jon Glenn Omholt Gjevestad

Dette er en metode som tidligere bare har vært mulig på film, sier førsteamanuensis Jon Glenn Omholt Gjevestad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

 - I "Da Vinci-koden" bruker de en GPS- mottaker innendørs, men fram til nå har ikke det latt seg gjøre i virkeligheten. En vanlig GPS- mottaker virker ikke inne i bygninger. Årsaken er at signalene i dagens GPS- mottakere er for svake til å gå gjennom vegger og tak.

Ekstra følsom GPS

Men nå er løsningen her. High Sensitivity GPS har tusen ganger sterkere signaler enn vanlig GPS og den er også mer følsom.

- Den har en mye bedre evne til å følge satellittsignalene, selv under veldig vanskelige fohold. En sånn GPS- mottaker måler avstand til satellitter i kjente posisjoner. Det er på den måten den beregner sin egen posisjon.

Kan lokalisere de som har ringt 911

Både USA og EU har hatt et brennende ønske om at GPS skal virke innendørs. De vil nemlig ha GPS i mobiltelefoner for at man skal kunne finne folk som er i nød.

- USA ønsker å vite posisjonen til de som ringer 911, i tillfelle de ikke er i stand til å fortelle det selv. Slik går det an å løse forsvinningssaker og hjelpe folk som trenger det, sier Gjevestad.

Enda ikke DaVinci-koden

Men fortsatt er det en lang vei å gå før det blir akkurat som på film. 

- Det er grenser for hva den nye GPS'en vil klare. Den fungerer innendørs i ordinære bygg. Det vil si at man ikke kan gå ned i de dypeste kjellere eller tunneller. 

Vil du vite mer om Jon Glenn Omholt Gjevestad og High Sensitivity GPS kan du se Innslag fra Schrödingers katt: Ny GPS gir bedre nødtelefoner .  

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger