Hopp til innhold

Glitrende slottsball

Sjelden har det glitret så mye på Slottet i Oslo som det gjorde lørdag kveld.

Prinsesse Madeleine
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Da feiret alle Europas kongehus 70-årsjubilanten kong Harald med stort ball.

Så mange kongelige har neppe vært samlet på Slottet tidligere.

Kvinnene stilte i sine flotteste flotte kjoler og sine mest funklende smykker, mens herrene var i sivil galla med glitrende ordener.

Rundt 210 gjester, inkludert 59 kongelige fra ni land, familie og venner var til stede på ballet. Stortingspresident Thorbjørn Jagland og statsminister Jens Stoltenberg med fruer representerte det offisielle Norge.

 

Gruppebilde, statsoverhoder, på Slottet lørdag
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 

Nye antrekk

Både dronningen, kronprinsessen og prinsesse Märtha Louise var i nye kjoler for anledningen. Dronning Sonjas antrekk var i brune nyanser med glitrende besetning. Mette-Marit var i dyp rosa med lysere overdel i brokade, mens Märtha Louise var i sommerlig, lyst antrekk.

Alle herrene var i sivil galla, det vil si kjole og hvitt, med ordener. Kongen og kronprinsen gikk sammen med sine ektefeller til bords, mens alle de andre kongelige gjestene gikk i prosesjon sammen med den de skulle ha til bords. Også kongebarnas svigerforeldre var invitert til kongens fødselsdag.

Før middagen ble det tatt offisielle bilder av alle de kongelige gjestene.

Vinternatt

Også på festbordet, der temaet var vinter og tidlig vår, glitret det. Bordet var pyntet med kandelabere og vaser i skinnende sølv, og den store sølvoppsatsen som dronning Maud fikk i velkomstgave fra kvinnene i Kristiania i 1905, var på plass på hovedbordet.

Blomsterdekorasjonene var i hvitt og grønt med innslag av blått. På bordene lå det speil med «iskrystaller» spredt utover. Iskrystallene var avbrekk og overskuddsglass fra Hadeland Glassverk.

I alle vinduer var det satt «rimfrosne» grener, levende lys og vakre, hvite hortensia og roser.

På kveldens meny sto det salat med kongekrabbe, lettrøkt sjøørret, kalvefilet Rex og dessertens navn var «Vinternatt». Alt med de beste viner til.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Marinen spilte til dans

Etter middagen i Slottets store spisesal, var det dans under lysekronene i store festsal. Her spilte storbandet til Kongelig Norske Marines Musikkorps til dans til langt ut i de små timer.

Men før Marinen spilte opp, sto Forsvarets opplevelsesgave til kongen på programmet. Det skjedde utendørs, på Slottsplassen, med den store isskulpturen med på plassen som sentralt element.

Kongens ønske for dagen var at så mange som mulig ville ta turen til Slottsplassen for å dele opplevelsen med jubilanten.

AKTUELT NÅ