Hopp til innhold

Gledelig gjensyn for Hussain og terrorsiktet 18-åring

OSLO TINGRETT (NRK): Ubaydullah Hussain og en terrorsiktet 18-åring møttes fire måneder etter at Hussain var sjåfør da tenåringen skulle til Syria.

Ubaydullah Hussain og forsvarer i tingretten

Ubaydullah Hussain i tingretten, før den terrorsiktede 18-åringen ble ført inn i salen. Stemningen de to imellom var svært god før det rettslige avhøret av et vitne i saken startet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mandag ble det gjennomført et rettslig avhør av et vitne, som en del av den hemmelige etterforskningen mot Ubaydullah Hussain, samt etterforskningen mot norsk 18-åring. De to kjørte i sommer sammen til Sverige, før 18-åringen ble stoppet på Landvetter flyplass.

Vitnet er en venn av 18-åringen, og er ikke selv siktet i saken.

Før det rettslige avhøret startet mandag, omtalte dommeren både 18-åringen og Hussain som «de siktede». 18-åringen er siktet etter terrorbestemmelsen i straffeloven, for å ha dannet, deltatt i, rekruttert til eller støttet en terrororganisasjon.

18-åringen innrømmer at han var på vei til Syria, men hevder han skulle drive humanitært arbeid. Det er foreløpig ikke klart hva Hussain formelt er siktet for.

God stemning

Terrorsiktet 18-åring

Den norske 18-åringen ble stoppet på en flyplass i Sverige. PST mener han skulle slutte seg til en terrororganisasjon.

Foto: Privat / Privat

Da Hussain og den siktede 18-åringen møttes før avhøret mandag morgen, var stemningen de to imellom svært god. 18-åringen håndhilste på Hussain, og de to utvekslet ord som fikk begge til å dra på smilebåndet.

Dokumenter NRK har fått tilgang til, viser at Hussain og 18-åringen tett kontakt før sistnevnte ifølge PST forsøkte å reise til Syria.

266 ganger snakket de på telefon eller skrev meldinger til hverandre i de tre månedene før 18-åringens avreise, viser dokumentasjon NRK har fått tilgang til.

Beslagla opptak

Hussain kjørte 18-åringen til Landvetter flyplass, sammen med Khan Farooq. Farooq er en del at teamet til regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, som lager en dokumentar om det islamistiske miljøet i Norge.

PST gikk senere til aksjon mot den kjente regissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen og beslagla materialet.

PST mener opptakene kan bevise at Hussain står bak «omfattende rekruttering» til terrorgrupperinger. Dette er ulovlig, men så langt har ingen andre blitt siktet for å verve til jihad.

Lukkede dører

Før avhøret av vennen til 18-åringen kom i gang mandag, begjærte påtalemyndigheten ved PSTs politiadvokat Line Nygård at avhøret skulle gå for lukkede dører. En representant fra pressen ba om at pressen likevel skulle være til stede.

18-åringens forsvarer, Javeed Shah, var enig med påtalemyndigheten. Ubaydullah Hussain, som var representert av Hilde Wiig Nicolaysen, var nøytral til om dørene skulle holdes åpne.

Dommeren var enig med påtalemyndigheten, og pressen ble sendt på gangen før avhøret kom i gang. Etter noen minutter ble også Hussain og den terrorsiktede 18-åringen sendt på gangen, mens 18-åringens venn forklarte seg bak lukkede dører.

AKTUELT NÅ