Gjørv: – Jeg er veldig spent

(BYGDØY) NRK.no: I dag legger 22. juli-kommisjonen fram sin rapport. NRK møtte en spent, men litt tynget, kommisjonsleder på vei til jobb i morges.

Alexandra Bech Gjørv

GRUNNLAGET FOR DEBATT: Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, håper rapporten vil være et godt grunnlag for diskusjon om hvordan vi vil ha det i Norge framover.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

I dag legger 22. juli-kommisjonen fram sin rapport, der de gjennomgår alle sidene ved myndighetenes håndtering av terrorangrepene på Utøya og i Oslo 22. juli i fjor.

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv har brukt helga til forberedelser og samvær med familien, noe hun tror har vært en god og riktig oppladning foran dagens overlevering.

– Mange forventninger

Det var en spent kommisjonsleder NRK møtte på vei til jobb mandag morgen.

– Jeg er veldig spent og litt tynget, samtidig er jeg full av energi også. Vi har forberedt oss godt, sa Alexandra Bech Gjørv til NRK, få timer før rapporten blir offentliggjort.

Alexandra Bech Gjørv

Kommisjonslederen sier det siste året har vært slitsomt, men også fint.

Foto: Camilla Wernersn / NRK

Kommisjonslederen sier det har vært et tungt år, men at hun også har opplevd arbeidet med rapporten som noe positivt fordi det opplevedes meningsfylt.

Før overleveringen til statsministeren klokka 12 mandag, skal Gjørv møte Støtteforeningen.

– Det er klart det er veldig mange mennesker som har forventninger og vi prøver å være imøtekommende på de forventningene, sier kommisjonslederen.

– Ærlig rapport

En håndfull personer kjenner per nå innholdet i rapporten.

– Det er sekretariatet, kommisjonen og våre samarbeidspartnere som kjenner til hele rapporten, og så har vi forsøkt å informere de som har fått en spesiell omtale, slik at de er forbredt på det som kommer, sier Gjørv.

Gjørv mener den omfattende rapporten de leverer til regjeringa er ærlig, men legger til at det er opp til andre å vurdere om de også synes det.

Gjørv og de øvrige medlemmene av kommisjonen har hatt et intenst og krevende år, som har bestått av innsamling av store mengder informasjon.

– Det har vært et superintenst år. Det har vært et kjempegodt samarbeid med mange mennesker, som har dratt i lag.

Har forberedt enkeltpersoner

Den siste tida har kommisjonen brukt til å informere de personene og institusjonene som blir omtalt i rapporten, slik at de skal være forberedt på dagens konkusjoner.

Gjørv er spent på hvordan arbeidet deres blir mottatt, men regner med rapporten vil danne grunnlag for mange medieoppslag utover dagen.

Men hun håper også rapporten vil sparke i gang en større diskusjon om hvordan vi vil at landet vårt skal være i framtida.

– Rapporten er jo veldig omfattende, så det blir mange nyhetsoppslag. I tillegg legger det forhåpentligvis et godt grunnlag for diskusjonen om hvordan vi vil har det i Norge.

NRK sender direkte fra klokka 11.30 med overlevering, framleggelse og reaksjoner på rapporten. Du kan følge med i vårt livesenter nrk.no/227/kommisjonen.

SISTE NYTT

Siste meldinger