NRK Meny
Normal

Gjør sitt beste valg siden EU-avstemmingen

Senterpartiet må to tiår tilbake for å kunne vise til like gode resultater som de fikk året etter at Norge sist stemte nei til EU.

Trygve Slagsvold Vedum

GLISTE: Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ankommer partilederdebatten på Stortinget i Oslo sent mandag kveld.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Valglogo

Allerede da de første resultatene begynte å tikke inn mandag kveld, var det klart at Senterpartiet hadde gjort et godt valg.

I Kristiansund går partiet fram med hele 21,7 prosentpoeng, til 24,1 prosents oppslutning. Dermed går partiet fra en til elleve representanter i bystyret. Striden om sykehussentralisering har trolig vært avgjørende for mange når de skulle stemme.

I Tinn kommune i Telemark hvor sykehuset på Rjukan ble vedtatt nedlagt i fjor sommer opplever Senterpartiet en ny oppsving.

Partiet går fram hele 31,2 prosentpoeng og får en oppslutning på 41,9 prosent.

Kommunens nye ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) var leder av Høyre i Tinn, før sykehusstriden gjorde at han meldte seg ut.

– Gjør det godt i kjerneområdene

På landsbasis får Senterpartiet 8,5 prosent av stemmene i årets kommunevalg. Sist gang partiet hadde høyere oppslutning var i 1995, året etter at partiet ledet landet mot et nei i folkeavstemningen om EU.

Også innenfor kjerneområdene gjør Senterpartiet det bra.

I Sogn og Fjordane får partiet en oppslutning på 33,3 prosent i fylkestingsvalget, en framgang på 7,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.

Partiet er også den klare vinneren i Nord-Trøndelag, med 26,8 prosent av stemmene i fylkestingsvalget, en framgang på 7,2 prosentpoeng.

– Puster Frp i nakken

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum gliste bredt da han ankom Stortinget i natt til direktesendt partilederdebatt.

– Valgresultatet er et tydelig nei til regjeringas sentraliseringspolitikk. Jeg ser at vi begynner å puste Frp litt i nakken, og det gleder meg, sa Vedum.

Mens Miljøpartiet De Grønne går mest fram er det Senterpartiet som får best betalt i flere nye kandidater. Senterpartiet kan nå fylle landets kommunestyresaler med 362 nye representanter.

MdG hadde 18 kommunestyre-representanter. Nå har de fått 228.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger