33 år som livvakt for kongefamilien.
Kristin Worpvik og kollega Idar Hustad skal sørge for at dronning Sonja kan ferdes i Trondheim i dag.
Hvert minutt av dagen er planlagt.
Men allerede ved første stopp blir det forsinkelser:
«Ecko 32 det er whiskey 07, over.
Fortsatt mye folk i kø inn til auditoriet, så vi utsetter avreise. Utsetter avreise.»
Worpvik tar regi selv på de minste som har møtt opp for å få et glimt av dronningen.
I 33 år har hun vært med på statsbesøk, fødsler og fjellturer. Dronning Sonja uttaler seg for første gang om sin mangeårige livvakt: «Hun er en foregangskvinne, initiativrik, ser klart, har øynene med seg og er sterk. Hun gir tillit og er veldig hyggelig å være sammen med.»
Det kvinnelige nettverket er veldig viktig. Som kvinne selv er det situasjoner vi opplever i livet hvor det er veldig greit å ha en kvinnelig livvakt.
Hvor er utstyret mitt. Hvor er vi. Hvor er nærmeste sykehus. Hvilket objekt har jeg med å gjøre. Om noe skjer, er jeg forberedt på det meste.
Hun har tre barn. To jobber i politiet. Hennes mann er også politi.
Hun testes jevnlig, med strenge krav til fysikk og psyke. Selv på jobbreise må hun få inn treningsøkter.
58-åringen ble operativ leder i 2006. Hun er livvakten som har jobbet lengst i den kongelige eskorten.
Mens hun trener blir hun omringet av barn som lurer på hva hun jobber med. Hun lyser opp av glede. Et sekund senere demonstrerer hun livredning i et hypotetisk eksempel.
Jeg er god til å skyte. Jeg står ofte for meg selv og tenker på trekket: «Jakka til side, gripe våpenet og kjapt opp.» Du har ikke mange sekunder.
Det har ikke alltid vært lett å være en av veldig få kvinner i livvakttjeneste. Derfor snakker hun på Trøndelag politidistrikts messe for politikvinner sammen med kollega Beate Haugen (34).
33 og fem års erfaring som livvakter. Sammen vil de inspirere flere kvinner til å søke stillinger i spesialtjenesten.
Før dronning Sonja kjøres frem og kan stige ut, har Worpvik jaget pressefolk sammen på en linje. Hun har speidet området opp og ned. Hun har bedt en syklist finne en annen vei.
Det er en flott familie, som vi følger offisielt og privat. Dagene er varierte og jeg gleder meg alltid til å møte kolleger. Jeg er glad i folk.
Worpvik har vært med kongefamilien på reise i inn- og utland. De jobber alltid sammen med lokalt politi.
I Norge går det stort sett bra. I utlandet har spesialtjenesten støtt på kulturelle utfordringer ved å ha en kvinnelig operasjonsleder. Men det har alltid løst seg og ført med seg god lærdom.
Fysisk styrke er viktig, da har du en mental robusthet. Du tenker scenarier. Det å ha en gjenkjenning i ulike sammenhenger gjør at du handler raskere.
Det er fantastisk å tenke på at jeg var på jobb da prinsesse Ingrid Alexandra ble født og på hennes 18-årsdag. Jeg har vært der hele livet hennes.
Da kong Olav spøkende spurte om hun var tiltenkt ham, smilte Worpvik og tenkte: «Nei, jeg er i utgangspunktet tiltenkt Märtha Louise.» Men etter tiden med Märtha i England har hun jobbet for hele kongefamilien.
På 33 år har hun aldri måttet trekke våpen eller legge noen i bakken.
Vi trenger kontinuitetsbærere og jeg synes 33 år har gått fort. Jeg kunne vært pensjonist allerede. Men jeg er ikke der i hodet mitt.