NRK Meny
Normal

Gjør du denne grillblemmen kan du bli smittet

Folkehelseinstituttet har aldri tidligere registrert så mange tilfeller av den alvorligste varianten av E. coli-smitte. Og sommermånedene er høysesong.

Grilling

SMITTEFARE: Bruker man samme bestikk til å legge grillmaten på som til ta av grillen kan det være smittefare på ferde, sier FHI.

Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP

Det viser en rapport som ble publisert mandag.

De 10–15 siste årene har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert stadig flere tilfeller av Escherichia coli, eller EHEC, og økningen fortsatte i 2016.

Sykdommen forårsaker alt fra asymptomatiske sykdommer, til diaré og nyresvikt. Infeksjonen kan i verste fall være dødelig for utsatte grupper som barn, eldre og personer med svekket immunforsvar. Dødeligheten hos barn er rundt 10-15 prosent.

– Det er den mest alvorlige formen for E. coli-smitte vi ser en økning i, sier seniorrådgiver i FHI Solveig Jore.

– Og vi finner flest tilfeller av det i sommermånedene.

Høysesong

Juni, juli og august er en klar formtopp for smitte av bakterien. Jore forteller at FHI mener økningen har en tydelig sammenheng med matvanene våre om sommeren.

Solveig Jore

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Solveig Jore.

Foto: Veterinærinstituttet

Spesielt forteller hun at grillmat kan være en E. coli-felle.

– Hos storfe og småfe finner vi E. coli. Dermed er det typisk mat som vi griller nå om sommeren som er mest utsatt. For eksempel biff og hamburger, sier Jore.

– Unngå den blodigste biffen

For det høysesong for grilling, enten det er på terrassen eller i parken. Og er man ikke nøye med hygiene skal det ikke mye til før man kan være uheldig.

Faktisk peker Jore på en tabbe de aller fleste av oss antagelig begår.

– Hvis man bruker samme bestikk til å legge rått kjøtt på grillen som for å ta det av grillen kan det være nok. Derfor bør man bruke forskjellig bestikk, sier hun.

Illustrasjonsfoto: Grilling

FORSKJELLIG BESTIKK: Du bør vaske eller bytte bestikk når du skal ta maten av grillen, opplyser Jore.

Foto: Colourbox.com

En sikker måte å forsikre seg om at maten er smittefri på er å varmebehandle det nok. Bruker man derimot samme bestikk på det varme kjøttet som på det rå kan bakteriene overføres.

Og er man i utlandet anbefaler Jore å unngå de aller blodigste biffene.

– Nei, pass på at kjøttet er godt stekt eller kokt, sier hun.

Bedre verktøy

Fjoråret viste en foreløpig topp for antall e.coli-smittede her i landet, men i følge FHI, kan en stor del av økning forklares med innføring av nye metoder for å diagnostisere sykdommen.

Ørjan Olsvik

Ørjan Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

Foto: UiT

De høye tallene kan samtidig tyde på at hissige varianter av bakterien nå har etablert seg i Norge, sier professor ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik.

– Noen få kan lage sykdom i tarmen, og det er disse vi når har fått tall på. Det er nemlig et forholdsvis stort antall av disse såkalte enterohemoragiske, og de ser ut til å ha etablert seg i Norge, sier Olsvik.

Han sier de verste formene for E. coli kan forårsake blødninger i tarmen, og i verste fall føre til nyresvikt.

Feriefavoritter på smittetoppen

Rapporten viser at den desidert mest utbredte bakteriesmitten i 2016 var Campylobacteriose, med 2084 tilfeller totalt.

Majoriteten av smittetilfellene var i utlandet, med feriefavorittene Thailand, Spania og Tyrkia på topp.

Totalt registrerte FHI 293 tilfeller av EHEC i 2017.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger