NRK Meny
Normal

Gjenopptakelseskommisjonen: Venter på nye bevis i Orderud-saken

Gjenopptakelseskommisjonen har mottatt en begjæring om gjenopptakelse av Orderud-saken fra privatetterforsker Tore Sandberg. De nye bevisene skal vises i en tv-serie.

Video Dom i Orderudsaken - reaksjoner

TRIPPELDRAP: Drapene på Orderud gård i Sørum er en av Norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker.

Foto: Nyhetsspiller

Like etter påske sendte Orderud-ekteparets advokaten, Frode Sulland, og privatetterforsker Tore Sandberg et formelt varsel til Gjenopptakelseskommisjonen om at trippeldrapssaken fra 1999 begjæres gjenopptatt. Den endelige begrunnelsen vil trolig ikke bli sendt inn før til høsten.

Siv Hallgren

VENTER: Leder av Gjennopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, venter på nye beviser i Orderud-saken som kommisjonen skal vurdere.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Leder av Gjeopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, sier til NRK at de har mottatt begjæringen og at kommisjonen vil vurdere den når de etter hvert får en sterkere begrunnet søknad. Mer om innholdet i begjæringen vil ikke Hallgren kommentere.

Hallgren sier på generelt grunnlag at ofte er det nye beviser i saker som fører til gjenåpning, men at det også kan være lovendringer eller nye tolkninger av loven.

Skal presentere nye beviser på tv

– Per og Veronica har hele tiden sagt at de ikke har gjort det de er dømt for, og vi mener det er grunnlag for at de skal få prøvet saken sin igjen, sier Sandberg til NRK.

Privatetterforskeren har jobbet med saken i en årrekke, etter at han ble engasjert av Per og Veronica Orderud i 2006.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Tore Sandberg

PRIVATETTERFORSKER: Tore Sandberg sier han begynte å motta informasjon om Orderud-saken allerede rundt årtusenskiftet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Vi har nye bevis, og etter min oppfatning har vi dokumentasjon som er oppsiktsvekkende. Det er nye vurderinger av våpentekniske bevis, nye vitneutsagn og informasjon om forhold som har skjedd rundt Orderud gård.

Når det har skjedd skal den nye dokumentasjonen legges ut på et nettsted, åpent tilgjengelig for alle og enhver, opplyser Sandberg.

  • Les også: Veronica og Per tilbake på gården
    Veronica og Per Orderud

    DØMT: Eks-ekteparet Veronica og Per Orderud ble dømt til 21 års fengsel, men har hele tiden hevdet de ble uskyldig dømt.

    Foto: Sandberg, Tore / NTB scanpix

– Det vil ha form som et TV-programmet. Nøyaktig hvor mange episoder det blir er fremdeles uklart men det kan dreie seg om noe i størrelsesorden ti episoder, sier Sandberg.

Lenge varslet

– Denne gjenopptakelsen har vært varslet av Tore Sandberg i mange år, sier Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle, som har jobbet svært mye med Orderud-saken.

Han beskriver Sandberg som en seriøs, gravende etterforsker som har en evne til å finne nye ting.

– Men det er klart at det holder ikke med hypoteser for å få gjenopptatt en slik sak. De er nødt til å ha håndfaste beviser som er med på å sannsynliggjøre at saken var dømt feil.

Bevis kan være ting som er knyttet til drapshandlingen eller nye vitner, tekniske spor eller nye tolkninger av allerede kjent materiale.

– Men å nå fram med nye tolkninger kan nok bli mye oppoverbakke, mener Stanghelle.

Fire dømt

Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård på Sørumsand. I alt fire personer ble tiltalt for medvirkning til overlagt trippeldrap. Ekteparet Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel, Kristin Kirkemo til 16 års fengsel, mens Lars Grønnerød fikk 18 års fengsel. Det har aldri kommet fram hvem som sto bak drapene.

2012: Trakk gjenopptagelsesbegjæring

Ekteparet Orderud har hele tiden hevdet at de er uskyldig dømt. I 2005 ble det levert en begjæring om å få saken gjenopptatt, men den ble senere trukket.

I januar 2015 ble Per og Veronica Orderud løslatt fra fengsel etter å ha sonet i nesten 16 år. Kirkemo ble løslatt i 2011, mens Grønnerød ble løslatt i 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger