Hopp til innhold

Giske-varsler håper flere tør bryte stillheten

For vel to år siden var hun sentral i varslingssakene mot daværende nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske. I dag holdt Sunniva Andreassen appell i anledning kvinnedagen.

Sunniva Andreassen holder appell i Trondheim på kvinnedagen 8. mars 2020.

HOLDT APPELL: Sunniva Andreassen mener det er opp til alle å stille etiske krav til dem som skal representere dem.

Foto: Kari Anne Breivik Eldnes / NRK

– Mitt navn er Sunniva Andreassen, og for vel to år siden varslet jeg om seksuell trakassering, og stod etter hvert også fram med fullt navn, mot en av Norges mektigste politikere, sa Andreassen til applaus fra de frammøtte.

Flere hundre hadde tatt turen til Tordenskioldsparken i forbindelse med markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Trondheim i ettermiddag. De fikk høre Andreassen fortelle at motivasjonen for å stå fram var å bryte stillheten rundt seksuelle krenkelser.

– Det handler om strukturelle problemer i samfunnet som tillater personer med makt å bruke den makta på andres menneskers bekostning, sa hun.

Videre sa Andreassen at hun håpet hennes bidrag kunne hjelpe andre.

– Mange hadde brutt stilheten før meg, og jeg håper at mitt bidrag i sin tur kan ha ført til at andre har turt å bryte stillheten videre.

Tok oppgjør med mistenkeliggjøring

Andreassen brukte også appellen til å minne om at varslere ofte får det kritiske blikket vendt mot seg selv.

– Selv om jeg ikke har noen posisjon å forsvare, og ikke har hatt noen politiske verv på over ti år, så blir jeg beskyldt for å drive med maktkamp og heksejakt, sa hun.

– Det er ikke noe nytt at mennesker som har vært utsatt for krenkelser, overtramp og maktovergrep får historiene sine bagatellisert, latterliggjort og omdefinert, la hun til.

Samtidig la hun vekt på at #metoo-bevegelsen har gjort det lettere for kvinner å stå fram med historier om krenkelser og maktovergrep.

– Det er kanskje her #metoo har hatt sin viktigste rolle og slagkraft. Tidligere har skammen gjort at det man har opplevd av krenkelser ikke har vært noe man har laget noe sak av. Men når flere tar bladet fra munnen, blir det lettere å fortelle. Du får ta kontrollen.

Roser Andreassen for appellen

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er «råbra» at Andreassen er hovedtaler på 8. mars i Trondheim:

Anette Trettebergstuen på kvinnedagen i Oslo.

KAMPKLAR: Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener mye gjenstår i kampen mot seksuell trakassering.

Foto: Jon Petrusson / NRK

– Metoo har bare skrapet i overflaten av hva problemet seksuell trakassering angår, så den kampen må vi ta videre, sier Trettebergstuen til NRK.

– Er det viktig at hun synliggjøres på kvinnedagen?

– Ja, absolutt. Hun er en av de sterke stemmene som har ført #metoo-debatten og som har politiske løsninger for hvordan vi skal ta debatten videre.

NRK har vært i kontakt med Trond Giske som ikke ønsker å kommentere Andreassens appell i Trondheim.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ