Giske tilbake på Stortinget etter sykemelding

Arbeiderpartiets Trond Giske er onsdag formelt tilbake på Stortinget, etter å ha vært sykemeldt siden før nyttår.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Trond Giske, her avbildet under Arbeiderpartiets landsmøte i 2017, er onsdag formelt tilbake på Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Representanten Giske, som har vært permittert, har igjen tatt sete, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) da han innledet stortingsmøtet.

Den tidligere nestlederen var imidlertid ikke selv til stede under starten på spørretimen.

– Trond Giske er ikke lenger sykemeldt, bekrefter hans tidligere rådgiver, Bård Flaarønning overfor NRK.

Statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime.

Trond Giskes plass er tom, foran sitter Stortingets talerstol i spørretimen. Foran sitter Per Espen Stoknes (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Saken mot Trond Giske startet med anonyme påstander om Ap-nestlederens oppførsel før jul. Giske ble sykemeldt 22. desember, og første nyttårsdag ble det kjent at han var fritatt fra sitt verv som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

Giske skrev 7. januar på Facebook at han trakk seg som nestleder, og han stilte også vervet som finanspolitisk talsperson til disposisjon.

– Ikke oppført

NTB skriver at det at Giske selv ikke var til stede i stortingssalen onsdag, indikerer at han har fått utbytting av Arbeiderpartiet, men NTB har ennå ikke lyktes i å få dette bekreftet.

At en stortingsrepresentant får utbytting vil si at styrkeforholdet mellom partiene under votering opprettholdes ved at en med motsatt politisk syn uteblir fra votering.

Onsdag formiddag sto ikke Giske oppført i Stortingets adgangssystem og det er heller ikke kjent når han fysisk vil være til stede for første gang etter sykmeldingen.

Giske skal etter planen innlede til den politiske debatten når Orkland Ap skal konstitueres på Folkets Hus i Gjølme på lørdag.

Sendte brev

Arbeiderpartiet har konkludert med at Giske har brutt partiets regelverk mot seksuell trakassering.

I et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre sendt 1. februar, tok Giske et oppgjør med prosessen mot han, der han også gjenga fem av varslene som felte ham. Der bestrider han tre av dem.

I brevet gir han det han kaller en kortfattet versjon av sitt syn, og han beklager sin opptreden i to av varslingssakene.

Pressekonferanse APs sentralstyremøte mandag

Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt at brevet med versjonen til Giske ikke viser hele bildet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det aller viktigste for meg er å si at jeg tar sterk selvkritikk for episoder der jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og maktposisjon, spesielt i sosiale og private sammenhenger. Ansvaret for slike situasjoner er mitt, skrev Giske.

Partileder Jonas Gahr Støre sa da til VG at brevet med Giskes versjon ikke ga et fullt ut dekkende bilde av innholdet i de nevnte sakene, og heller ikke omfanget av saker partiet har behandlet.

Sto fram i NRK

To kvinner har så langt stått fram i NRK med sine varslingssaker, Oslo Aps Line Oma og tidligere AUF-er Sunniva Andreassen.

Giske har beklaget sin oppførsel under møtene med Andreassen i brevet til Aps sentralstyre.

Den andre saken der Giske i brevet erkjenner upassende oppførsel, gjelder et møte med Oma i New Delhi i 2010.

SISTE NYTT

Siste meldinger