NRK Meny
Normal

Giske mener kunnskapsministeren feilinformerte Stortinget

Trond Giske og Arbeiderpartiet føler seg ført bak lyset fordi Stortinget umulig kunne skjønne at de nye kompetansekravene til lærerne skulle bli iverksatt umiddelbart. – En helt utrolig anklage, svarer kunnskapsministeren,

Trond Giske

TØFT UTSPILL: Trond Giske og Arbeiderpartiet mener Torbjørn Røe Isaksen ikke har gitt Stortinget riktig informasjon.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Dårlig politisk håndverk, konstaterer Ap-nestleder Trond Giske i Politisk kvarter.

Arbeiderpartiet ønsker en omkamp om kompetansekravene til lærerne de var med på å vedta i fjor. Stortinget vedtok i fjor høst at alle lærere som underviser i barneskolen må ha 30 studiepoeng for å undervise i norsk og matte. For ungdomsskolen trengs 60 studiepoeng for å undervise i matte, engelsk og norsk.

De nye reglene gjelder for samtlige lærere, som gjør at mange lærere må tilbake på skolebenken for å etterutdanne seg. Vedtaket trådte i kraft i 2015, men skolene får mulighet til å gi dispensasjon til lærerne i 10 år fram til 2025.

Mener overgangsperioden er fjernet

Alt vel så langt. Høyre og Arbeiderpartier er i utgangspunktet enige om dette. Men nå som den nye forskriften er satt ut i live reagerer landets største parti.

– Hva er det som har forandret seg?

– Da saken ble behandlet i Stortinget ble vi fortalt at det skulle være en 10 års overgangsperiode som skulle gjøre at lærere som ikke hadde den kompetansen og fordypningen skulle få tid til å ta den. Så viser det seg at dette blir iverksatt på skolene umiddelbart, hevder Giske.

– Lærere som kanskje har 20 års erfaring i enkelte fag får nå ikke lenger lov til å undervise. Det er faktisk forbudt hvis det er andre på skolen som har den kompetansen som kreves.

– Men dere visste også at forskriften ville gjelde fra i fjor høst?

– Nei, det visste vi ikke. Det skulle være en overgangsperiode på 10 år, men vi ser nå at lærere avskiltes allerede i dag, mener Giske, og henviser til et punkt i forskriften som sier at lærere med fullverdig kompetanse skal gå foran lærere som ikke har det.

Debatt kompetansekrav til lærere. Trond Giske, Torbjørn Røe Isaksen og Anne Tingelstad Wøien i studio.

Debatt i Politisk kvarter om kompetansekrav for lærere med Anne Tingelstad Wøien (Sp) Torbjørn Røe Isaksen (H) og Trond Giske (Ap). Programleder er Håvard Grønli.

– Veldig rart

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

MENER DET VAR HELT KLART: Torbjørn Røe Isaksen forstår lite av anklagene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Så dere ble ført bak lyset?

– Ja, vi mener vi er feilinformert. Erfarne og gode lærere blir satt på gangen og kan bli erstattet av lærere med lite pedagogisk erfaring, sier Giske.

– Det er en helt utrolig anklage. At et stort, seriøst og styringsdyktig parti ikke har sett hva de har stemt for synes jeg er veldig rart, svarer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Av praktiske årsaker kan vi ikke tilby alle lærere etterutdanning i løpet av ett år. Derfor får skolene mulighet til å gi dispensasjon fra kravet. Hvis en lærer har undervist i matte i 20 år, men realistisk sett ikke kan ta etterutdanning før om tre år, så skal ikke læreren fjernes fra undervisningen nå. Det har vært klart lagt opp hele tiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger