Det har stormet rundt Trond Giske etter at han 7. januar i fjor måtte gå av som nestleder da Ap konkluderte med at han hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering etter en rekke varsler.
I kveld snakker han og samboeren Haddy Njie ut om den tøffe tiden i programmet «Vårt lille land» på TV2.
I programmet kritiserer paret både medienes og partifellers håndtering av varslene.
Haddy: – Massive lekkasjer til media
Samboeren til Giske Haddy Njie, tror mediedekningen ble en uvanlig synergi av flere ting.
UVANLIG SYNERGI: Haddy Njie forteller om hvordan hun opplevde mediene under metoo-sakene mot samboeren.
Foto: TV 2– Noen journalister ble drevet av å avsløre folk de mente hadde gjort fæle ting, noen var drevet av at det solgte godt, og noen ble drevet av at det alltid er gøy å avsette en toppolitiker, særlig en som har vært i så mange stormer og er så lite ydmyk, som Trond har vært. Det var så massive lekkasjer innenfra partiet. Ting som egentlig bare skulle være i ledelsen gikk rett ut til avisredaksjoner. Helt sånn uten grenser, sier Njie til TV 2.
UTRYGT: Trond Giske fortell i programmet «Vårt lille land» hvordan det var 300 medieoppslag på han i løpet av et døgn.
Foto: TV 2Hun hevder at sakene ble slått opp før pressen egentlig visste hva som lå i varslene.
– Jeg mistet fotfestet rett og slett. Det var ikke noe trygt sted noe sted, jeg var bare helt forsvarsløs, sier Trond Giske til TV 2.
Arbeiderpartiet sier til NRK at de i kveld skal se dokumentaren, for deretter å vurdere om de skal komme med en kommentar.
- Trond Giske: – VG bør beklage
Kritiserer Hadia Tajiks uttalelse
I dokumentaren kritiserer Giske også partifelle Hadia Tajik.
Tajik skrev på Facebook 22. desember 2017 at hun hadde blitt kjent med innholdet i to av varslene. «For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist», skrev hun.
– Uttalelsen etterlater et inntrykk som gjorde at stormen ble enormt stor, sier Giske i dokumentaren, og fortsetter:
– En jurist sa til meg: «Som jurister blir vi jo ikke rystet av lovbrudd, det er hverdagen til en jurist. Så hvis du blir rystet som jurist da er det ikke bare lovbrudd, men veldig alvorlige lovbrudd».
Hadia Tajiks politiske rådgiver Edina Ringdal, skriver i en sms til NRK at: «Hadia Tajik er sykemeldt på grunn av en lenge planlagt operasjon, og har ikke mulighet til å følge opp henvendelsen.»
STØTTER GISKE: Haddy Njie, som julen da det stormet som verst var programleder for Kvelden før kvelden på NRK, forteller om en tøff tid og en fortvilet samboer.
Foto: Julia Marie Naglestad / NRKGiske: – Alle grenser var borte
I medieoppslagene som fulgte forteller Giske at han opplevde at alle grenser var visket bort.
– Det fantes ingen terskel lenger for hva som kunne komme på trykk. Det var ikke noe krav om dokumentasjon, eller to kilder. Folk kunne si hva som helst anonymt, og det gikk rett ut i noen medier, hevder Giske.
Det var Dagens Næringsliv som først omtalte varslene mot Trond Giske.
DNs sjefredaktør Amund Djuve avviser overfor TV 2 at Trond Giske ikke har hatt muligheten til å forsvare seg. Han avviser også at de har hatt et avslappet forhold til bruken av anonyme kilder.
MULIGHET TIL FORSVAR: DNs sjefredaktør Amund Djuve presiserer overfor TV 2 at Giske har hatt mulighet til å forsvare seg overfor avisen.
Foto: NRK– Definitivt ikke. Dette har vært en utfordrende sak å jobbe med, men vi har ment det har vært viktig å få frem sakene der en daværende nestleder og tidligere statsråd i mange år har misbrukt sin posisjon til dårlig oppførsel overfor unge kvinner, sier Djuve til TV 2.
Han forklarer hvorfor et varsel mot en nestleder i Arbeiderpartiet var nok til å trykke en sak, slik:
– I denne saken handlet det om en rekke henvendelser fra en rekke ulike kvinner, som mente at Trond Giske i en periode over mange år hadde misbrukt sin posisjon til å oppføre seg dårlig overfor dem og blant annet drevet med seksuell trakassering, sier Djuve til TV 2.
- Les også: Arbeiderpartiet vil ikke gjenåpne Giske-saken
- Per Sandberg kritisk til medienes håndtering: – Jeg vil sende et signal
Prosjektet Hele Norge snakker skal rekruttere meningsmotstandere til samtale 25. mai. Vi l du møte noen du er uenig med? Meld deg på!