Hopp til innhold

Giske: – Ingen mulighet til å gripe inn i Mesta-salg

Salget av asfaltdelen til statlige Mesta får sterk kritikk fra flere hold, men næringsminister Giske gjør det klart at han ikke vil gripe inn.

Trond Giske

Trond Giske forteller til NRK at salget av Mesta Industri for 120 millioner kroner aldri ble politisk behandlet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Samferdselspolitikerne til regjeringspartnerne SV og Senterpartiet gikk hardt ut mot salget av Mestas asfaltdel, og behandlingen av saken politisk på fredag.

Les også: SV og Sp kritiske fordi Stortinget ikke ble informert
Les også: Tidligere vegdirektør kritisk til Mesta-salg

Hallgeir Langeland (SV) og Janne Sjelmo Nordås (Sp) i transportkomiteen på Stortinget ønsket fortsatt statlig eid asfaltproduksjon.

Mesta-ansatt sett bakfra under asfaltlegging

Asfaltleggerne som tidligere var ansatt i Statens vegvesen har de siste årene hatt Mesta som arbeidsgiver. Snart kan virksomgheten bli solgt fra det statlige selskapet til finske Lemminkäinen.

Foto: NRK

I tillegg var de kritiske til at saken ikke hadde vært tatt opp politisk.

– I en så viktig sak som dreier seg om utsalg av offentlig virksomhet i asfaltbransjen burde den vært tatt opp politisk, sa Langeland til NRK.

SV-politikeren ønsker å stoppe hele salget til det finske konsernet Lemminkäinen.

Næringsminister Trond Giske som representerer staten som eier mener derimot at saken ble behandlet korrekt.

– Det er ikke en sak som Stortinget skal forhåndsorienteres om. Dette er noe selskapet selv har vurdert og avgjort. Det har ikke kommet til eier i generalforsamling og det skal heller ikke til Stortinget, sier Trond Giske til NRK.

Du var heller ikke informert?

– Vi har jo løpende dialog med selskapet men vi har ikke hatt den saken til behandling nei, sier Giske.

Giske gir uttrykk for at han mener salget skal gjennomføres. Slik han vurderer det er salget av Mesta Industri den beste løsningen både for selskapet og de ansatte.

– Dette er en del av Mesta som har gått med underskudd i mange år. Nå fikk man en bra pris for det og jeg tror også arbeidsplassene antagelig er tryggere i en større sammensetning med et annet selskap enn de ville vært med fortsatt underskudd, sier Giske.

Mesta legger asfalt

Snart kan det bli slutt på asfaltlegging fra offentlige selskaper.

Foto: NRK

– Konkurransemyndighetene sikrer konkurransen

Både Langeland og Nordås er opptatt av hva salget kan ha å si for en bransje som har fått et juskestempel den siste tiden. I slutten av januar stod en tidligere distriktssjef i Kolo Veidekke fram i media og fortalte hvordan han hadde drevet utstrakt ulovlig prissamarbeid med hovedkonkurrenten NCC Roads i Midt-Norge.

Langeland mener staten burde beholdt eierskapet i asfaltvirksomheten av Mesta for å fortsatt ha en offentlig påvirkning i bransjen og konkurransen.

Video Hallgeir Langeland på Stortinget

Hallgeir Langeland vil snu salget, men har ikke næringsminister Giske med seg.

Foto: NRK

– Når vi har juks i asfaltbransjen må ikke det offentlige ved Mesta selge seg ut. Da må de absolutt være dere for å kontrollere de andre på pris, og for å drive sin asfaltvirksomhet, sier Langeland.

Giske mener ikke det er en vurdering politikerne skal ta. Han stoler på at Konkurransetilsynet gjør slike vurderinger.

– Det å sikre god konkurranse i asfaltbransjen er viktig, men det er det konkurransemyndighetene som skal sørge for. Også dette kjøpet og salget av Mesta vil være en vurdering som konkurransemyndighetene må ta. Det aksepterer jeg fullt ut at den vurderingen må gjøres, sier næringsministeren.

– Beslutningen ligger hos selskapet

Hallgeir Langeland på sin side ønsket ikke å stole på Konkurransetilsynet. Han ville stoppe salget med en gang.

– Nå er jeg opptatt av å se framover. Da mener jeg vi skal stoppe dette salget, og ikke vente på Konkurransetilsynet. Vi trenger Mesta, og vi trenger en kontrollør i asfaltbransjen som Mesta kan være, sa SV-politikeren.

Næringsminister Trond Giske mener derimot at salget ikke kan eller vil bli stoppet fra politisk hold.

– Vi har ingen mulighet til å gripe inn i dette salget. Dette er en beslutning som ligger hos selskapet, sier Giske.

AKTUELT NÅ