Hopp til innhold

Norge gir strikkegensere og røkelaks

Selv om norske ministre har mottatt dyre gaver fra utlandet, gir de selv bort stort sett beskjedne gaver. Strikkegensere, isbjørner i krystall, bøker og røkelaks er gjengangerne.

Eksempler på gaver som gis fra Norge til utenlandske ministre og ambassadører

Eksempler på gaver som gis fra Norge til utenlandske ministre og ambassadører: Strikkegensere, røkelaks, isbjørner i krystall og gavebøker om Norge.

Fredag strammet regjeringen inn reglene for hvordan gaver fra utenlandske politikere skal håndteres.

Og selv om utenriksminister Jonas Gahr Støre har mottatt dyre tepper fra Afghanistan, så pleier prisen på gaver som utenriksministeren selv gir sjelden å være høy.

Strikkegensere, isbjørner i krystall, bøker om Norge, røkelaks og norsk brukskunst er hva norske statsråder og ambassadører pleier å gi i gave til utenlandske ministre på vegne av det norske folk.

– Hovedregelen er at gavens verdi ikke skal være over tusen kroner, sier underdirektør Ragnhild Immerslund i Utenriksdepartementet.

Mindre beløp

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har mottatt personlige gaver med en samlet verdi på over 55.000 kroner fra utenlandske politikere.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Verken Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor kan presentere noe regnestykke på hvor mange krystallisbjørner, strikkegensre og Norgesbøker som hadde blitt gitt ut de siste årene. For et slikt register eksisterer nemlig ikke.

– Det blir ikke ført lister over de gavene vi gir, men det dreier seg jo om mindre beløp, sier Ingvar Havnen, leder for utenlandsseksjonen ved Statsministerens kontor.

Stoltenberg ga bok om Norge

Han kan fortelle at sist Jens Stoltenberg var i Afghanistan gikk han for et ganske tradisjonelt gavevalg.

– Det var en gavebok om Norge som ble formidlet via vår ambassade, sier han.

– Hvordan oppleves det å være et land som mottar dyre gaver, men selv gir såpass beskjedne gaver?

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg ga en bok om Norge i gave da han sist var på besøk i Afghanistan. Her ankommer han utenriksminister Jonas Gahr Støres 50-årslag forrige helg.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Vi har aldri opplevd at det er en sak i seg selv, at det kanskje er et misforhold i verdi når det gjelder gaver som blir gitt og gaver som blir mottatt, sier Havnen.

Selv om det nå er bestemt at norske ministere må bli mer forsiktige med å ta i mot gaver fra utlandet, så kommer den norske gaveordningen til å bestå.

– Normal høflighet

Forsvarsministerens pressevakt, Birgitte Frisch, mener at gavene Norge gir er ren folkeskikk.

– Jeg regner med at når du blir invitert hjem på middag til noen for første gang så har du kanskje med deg en blomsterbukett. Det går nok under normal høflighet og protokoll, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ