Gir Norge nedsatt klimamål-karakter

Norge tar ikke sin del av arbeidet med å oppnå klimamålene. Det mener internasjonale forskergrupper som gir Norges klimamål lavere karakter i år enn vi har fått de fire siste årene.

På jobb på 83 grader nord

Forskere fra ti land er på tokt i Polhavet med skipet «Lance». Formålet med prosjektet, som blir ledet av Norsk Polarinstitutt, er å samla data for å kunne lage bedre prognoser for klimautviklingen fremover.

Foto: Eivind Molde / NRK

Regjeringen sa tidligere i år at Norge skal slutte seg til EUs klimamål om 40 prosent utslippskutt inn 2030.

I årets vurdering av hvordan forskjellige land forholder seg til målet om å begrense global oppvarming til under to grader får Norge karakteren Medium for 2015 av Climate Action Tracker (CAT).

Lars Haltbrekken

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

CAT er en uavhengig vurdering fra fire forskningsorganisasjoner om hvordan forskjellige land forholder seg til målet om å begrense global oppvarming.

– Dette viser at de fleste industriland ikke har satt seg ambisiøse nok mål til å unngå de verste resultatene av klimautslipp, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til NRK.

Nedsatt karakter

I vurderingen skriver CAT at Norges bidrag «ikke er konsistent med å begrense oppvarmingen til under to grader med mindre andre land foretar mye større reduksjoner og gjør en forholdsmessig større innsats».

CAT opererer med fire karakterer når de vurderer hvordan landene forholder seg til målet om å begrense global oppvarming til under to grader: «Rollemodell», «Tilstrekkelig», «Medium» og «Utilstrekkelig» er de fire karakterene.

Etter at Norge i de fire siste årene – fra 2011 til 2014 – har fått karakteren «Tilstrekkelig», er dette i år redusert til «Medium».

- Det er et eksempel på at jo lenger vi venter med å gjøre noe, jo sterkere må tiltakene bli, sier Haltbrekken.

Vurderer ytterligere klimakutt

Tine Sundtoft

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis for å feire stasjonens 10-årsjubileum i februar i år.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft avviser kritikken fra CAT og sier at Norges kuttmål at i tråd med scenarioet til FNs klimapanel (IPCC) for å begrense den globale oppvarmingen.

Ministeren mener også at det er urimelig at Norge i år får lavere karakter for klimaarbeidet enn tidligere år.

– Jeg vet ikke om de har fått med seg at Norge nylig har økt ambisjonene i klimapolitikken. Regjeringen har foreslått å øke kuttnivået fra 30 prosent til 40 prosent og Stortinget har sluttet seg til dette. Norge legger opp til en felles gjennomføring med EU, noe som forplikter oss i klimapolitikken, svarer Tine Sundtoft på spørsmål fra NRK.

I desember i år er det et internasjonalt toppmøte i Paris der målet er å komme frem til en internasjonal klimaavtale.

Tine Sundtoft sier at regjeringen vurderer ytterligere reduksjoner i forkant av møtet i Paris.

– Norge vil vurdere forslag om ytterligere utslippsreduksjoner frem mot Paris, spesielt når det gjelder internasjonalt samarbeid om utslippskutt, sier hun til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger