En rekke kommuner har varslet at de sliter med å levere velferdstjenester til innbyggerne fordi skatteinntektene er lavere enn antatt.
Mange er derfor svært spente på om den såkalte skattesvikten blir kompensert når regjeringen tirsdag presenterer forslaget til revidert nasjonalbudsjett.
Mandag kveld røper Siv Jensen tallet overfor NRK:
– Regjeringen foreslår å styrke kommunenes økonomi med 1,1 milliard kroner. Det er fordi det er viktig å opprettholde de gode tjenestetilbudene i kommunene.
– Åpenbar skattesvikt
Men finansministeren fra Frp vil ikke være med på at de friske pengene er en ren kompensasjon for svikt i skatteinntekter.
– Kommunene har åpenbart hatt en skattesvikt. Men det er flere faktorer som trekker både i negativ og i positiv retning, sier hun.
LETTER PÅ SLØRET: Jensen og Sanner møter NRK i Tusentrippen barnehage i Oslo for å presentere budsjettlekkasjen.
Foto: Siv Sandvik / NRKRegjeringen legger til grunn en skattesvikt på 1,6 milliarder kroner. Men deres regnestykke tar også med kommunene vil spare 300 millioner kroner på at lønns- og prisstigningen i år blir lavere enn antatt.
Totalt går de ut fra at landets kommuner har fått 1,3 milliarder kroner mindre å rutte med i år.
Nekter for underfinansiering
Ekstrabevilgningen på 1,1 milliard vil ikke dekke opp for den summen. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener likevel at ekstrabevilgningen sikrer kommunene en forutsigbar økonomi.
– Det vil alltid være slik at kommunepolitikerne har høyere ambisjoner enn det man har økonomiske rammer for. Men dette er et godt og forutsigbart opplegg for kommunene, og det gjør at de kan prioritere viktige velferdstjenester, sier han.
REVISJON: Budsjettet finansministeren legger fram tirsdag er justeringer av statsbudsjettet for året vi er inne i.
Foto: Siv Sandvik / NRKSamtidig er han nøye med å understreker at regjeringen vil ikke vil skape en presedens, der det automatisk blir slik at kommunene kan vente mer penger fra staten dersom skatteinntektene blir lavere enn planlagt.
I mange år har kommunene fått mer penger enn det statsbudsjettet har lagt opp til. I de tilfellene har ikke regjeringen fått disse pengene i retur.
– Men nå mener vi at det er gode grunner for at kommunene skal få noe ekstra i 2015, slik at de kan sikre gode barnehager, skoler og sykehjem for innbyggerne.
– Underfinansierte dere kommunene i budsjettet for 2015?
– Vi la et godt opplegg for kommunene i 2015, som var på nivå med den veksten de har fått i de senere år. Men ulike faktorer i økonomien gjorde at vi mente at det var nødvendig å tilføre ekstra midler i revidert, svarer Sanner.
Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, sier regjeringens ekstrabevilgning til kommunene er det største enkeltgrepet i revidert nasjonalbudsjett.