Borgarting lagmannsrett avgjorde fredag at Forbrukerrådet kan gå til gruppesøksmål mot DNB. Også tingretten åpnet for søksmål, men DNB anket avgjørelsen.
– Vi er glade og lettet. Dette stadfester nok en gang at dette søksmålet er godt egnet som gruppesøksmål, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet mener kundene har blitt lurt til å betale for høye forvaltningshonorarer på aksjefond og vil gå til søksmål på vegne av 180.000 fondskunder.
– DNB har tatt betalt for en tjeneste de ikke har levert. De har markedsført og priset flere av Norges største fond som aktive, men fondene har vært passivt forvaltet, sier Jensen.
Dette avviser DNB.
Fondene Forbrukerombudet viser til er "DNB Norge", "DNB Norge I" og "Avanse Norge I".
- LES OGSÅ:
Kan anke til Høyesterett
Dersom saken kommer for retten, slik lagmannsretten mener den kan, blir dette det største gruppesøksmål i Norges historie, ifølge Forbrukerrådet.
– DNBs anke var et forsøk på å unngå at disse kundene skal kunne kreve tilbake 690 millioner kroner som de har betalt for mye i fondsgebyrer, sier Jensen.
Avgjørelsen fra lagmannsretten er ennå ikke rettskraftig. DNB har mulighet til å anke videre til Høyesterett.
– Vi har nettopp mottatt nyheten om at lagmannsretten har forkastet anken vår, og vi vil nå bruke tid på å gå igjennom begrunnelsen, sier pressetalsmann i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.
- LES OGSÅ:
– Internasjonal interesse
Forbrukerrådet har blitt kontaktet av Financial Times som var interessert i søksmålet.
– Dette problemet med passive fond som er markedsført som aktive, såkalte "skapindeksfond", forekommer i flere land i Europa. Det publiseres nå lister over hele Europa over hvilke fond dette gjelder, sier Jensen.
Han forteller at det er kundegrupper i andre land som følger med, og som er interessert i å gjøre det samme som dem.
– Slipper å stå alene
Gruppesøksmål er en søksmålsform som kan bli godkjent dersom flere har tilnærmet like krav på likt grunnlag mot samme motpart. Kravene blir da slått sammen til et søksmål.
Jensen sier det er flere fordeler med å gå til søksmål sammen.
–Det er ingen forbruker som liker å gå til søksmål mot banken sin. Det er en trygghet i være flere. Dessuten skal man ikke fylle opp domstolene med mange nesten like saker.