Gerhardsen: – Tror ulikhetene vil øke dersom Høyre vinner valget

Høyre har lovet mer skattelettelse til de rikeste og vil gjøre arbeidsmarkedet mer fleksibelt, mener daglig leder i tankesmien Agenda. Hun advarer mot at det vil føre til økte forskjeller mellom fattig og rik.

Marte Gerhardsen mener forskjellene vil øke i Norge

Marte Gerhardsen i tankesmien Agenda mener forskjellene i Norge kommer til å øke dersom Høyre vinner valget, og advarer mot at Norge kan havne i samme bås som Italia innen 30 år

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg er veldig bekymret hvis de får fortsette i regjering, sier Marte Gerhadsen.

Hun sier der viktigste verktøyet for å demme opp mot økte forskjeller er skatt:

– Det er åpenbart at når du gir 160 ganger mer i skattelettelse til de rikeste vil det føre til økte forskjeller, sier hun. I motsetning til både Høyre og Arbeiderpartiet ønsker hun å gjeninnføre arveavgiften:

– Formueskatt og arveavgift er fornuftig. De fleste eksperter mener man bør vri skatt fra arbeid til eiendom, arv og formue, sier hun.

Men hun mener at dersom arveavgiften skal gjeninnføres må den endres slik at den utelukkende treffer de med de største formuene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er helt uenig.

– Arveavgiften er urimelig selv om den ville hatt en omfordelingseffekt, sier han. Han begrunner det med at den først og fremst rammer folk som arver en hytte eller annen eiendom.

Italienske tilstander

De to møttes i Politisk kvarter etter at Gerhardsen skrev en en kronikk i VG i forrige uke der hun anklaget Høyre for å ville gjøre debatten om den voksende ulikheten til en debatt om etterutdanning av lærere og tidlig innsats.

– Man må ta problemet ved roten. Det er feil å si at ulikhetene øker fordi det har skjedd et eller annet i skolen, sier hun til NRK.

Røe Isaksen svarte i sammen avis med å kalle det en avsporing.

– I den store sammenhengen er det mye viktigere med hva slags skolesystem vi har for å utjevne forskjeller. En liten økning av en skatt satt opp mot alt det skole kan gjøre blir pussig sammenligning, mener han.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener skole kan utjevne forskjeller

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener skole er viktig for sosial mobilitet og å utjevne forskjeller. Her besøker han Lakkegata skole tidligere i vår

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Begge er bekymret for økende forskjeller, men Røe Isaksen mener Gerhardsen og Agenda overdriver hvor store ulikhetene er i Norge:

– Forskjellene økte mest på 1990-tallet, og da lå Høyre med brukket rygg og snuste knapt på regjeringsmakt. Tross alt er Norge fortsatt mest kjent som et land med svært få forskjeller i forhold til andre land, mener han.

Gerhardsen mener likevel det er grunn til bekymring fordi forskjellene øker raskere her enn i de aller fleste andre land, og dobbelt så raskt som snittet i OECD landene.

– Dersom ulikhetene fortsetter å øke som de har gjort de siste 25 årene, vil ulikheten mellom innbyggerne i Norge i 2030 komme på et nivå med dagens Italia, sier hun.

I Italia tjener de 10 prosentene som har høyest lønn en tredel av landets samlede inntektene. Samtidig vokser hvert fjerde barn opp i en lavinntektsfamilie. I Norge tjener den samme andelen en firedel av inntektene, mens i underkant at hvert tiende barn lever i en lavinntektsfamilie.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger