Hopp til innhold

Generasjonskløft i valgkampen

Per Kristian Foss (H) vil møte velgerne personlig på gamlemåten, mens Hadia Tajik (Ap) legger ut det personlige på internett.

Per Kristian Foss og Hadia Tajik
Foto: Montasje / NRK

- Det er klart jeg sa ja til å teste ut en ny måte å treffe velgerne på, sier Hadia Tajik.

Vil nå nett-generasjonen

Den unge politikeren stiller til valg for Oslo Arbeiderparti til høsten og satser på å komme inn på Stortinget. Hun ble utfordret av partiet til lage videosnutter og å blogge på internett for å få ut budskapet sitt og for å nå nye velgere.

- Mange bruker nettet som sin primære informasjonskanal, så det er nødvendig og nyttig å være personlig tilstede der, sier Hadia Tajik.

LES OGSÅ: Hjelper det å ta en Obama?

- Jeg tror spesielt jeg når mange unge velgere med dette, men har oppdaget at også foreldregenerasjonen legger meg til som venn på Facebook og klikker på videoen min.

SE UTRAG FRA HADIAS NETTVIDEO:

Video nsps_upload_2009_2_13_20_19_17_127.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I denne første videoen Hadia la ut sin personlige historie. Men hver tredje uke frem mot valget er planen å komme med mer politisk innhold.

- Jeg synes det er viktig å ikke bli for privat og personlig, men valgte å starte med en video om meg, for siden å snakke mer om politikk.

Velger gamlemåten

Per Kristian Foss (H) har vært i politikken i mange år. Han satser på å nå velgerne på gamlemåten i valgkampen.

- Obama brukte også gammeldagse metoder før presidentvalget i USA, og gikk fra dør til dør og møtte velgerne på møter i lokalsamfunnene, sier nestlederen i Høyre.

- Grasrot-valgkamp virker fremdeles godt. Men for partiet er det selvsagt viktig å være tilstede på den internett.

Foss sier han selv ikke kommer ikke til å blogge før valget.

- Jeg fikk beskjed om at dersom jeg skulle gjøre det måtte jeg gjøre det personlig, ikke via en sekretær, og jeg måtte oppdatere siden hver dag. Det har jeg rett og slett ikke tid til i den travle valgkampen, sier politikerveteranen til nrk.no

- Jeg har jo e-post, og det ramler inn et titalls brev i innboksen hver dag. Jeg føler jeg kommuniserer bra med velgerne uten Facebook og video på nett.

SE FOSS OG TAJIK I GROSVOLD (artikkelen fortsetter under videoen):

Video nsps_upload_2009_2_13_20_20_45_128.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Personlig uten å være for privat

Per Kristian Foss har også vist at det går an å dele det personlige utenom internett. Det var på et partimøte i år 2000 han stod offentlig frem som homofil.

- Jeg skjønte at jeg burde fortelle det offentlig, det var åpenbart noe mange ønsket å vite. Men jeg synes det er viktig for en politiker å kunne være personlig uten at det skal bli for privat, sier høyrepolitikeren.

Hadia Tajik er enig, og mener ikke hun blir for privat i sin deltakelse på internett.

- Nå som jeg stiller til valg vil jeg bruke de kanaler jeg kan for å nå velgere med mitt og partiets budskap, sier Tajik.

Se hele Grosvold

Hvilken valgkampstrategi funker best? Diskutèr her:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ