Hopp til innhold

Generasjon «skikkelig»: Flere mangler nære venner

Norske ungdommer bruker mindre tid med venner og mer tid på internett, viser en ny stor kartlegging. Flere jenter enn før mangler fortrolige venner.

Ungdom om Ungdata

NRK møter 18-åringene (fv.) Johanne Frost Klepp, Emma Siberg Nakken, Ylja Lægreid og Selma Kjellemo for å snakke om Ungdata 2016 og ungdoms levevilkår.

Foto: Angelica Hagen / NRK

– Jeg tror jeg hadde blitt litt gæren oppi mitt eget hode om jeg ikke hadde en nær venn å betro meg til. Jeg hadde blitt ganske lei meg til slutt. Det er ofte de triste tingene man trenger å få utløp for, sier Ylja Lægreid.

NRK møter henne i Ullevål Hageby sammen med venninnene Emma Siberg Nakken, Johanne Frost Klepp og Selma Kjellemo. 18-åringene går alle på Oslo Katedralskole. De er mye sammen på fritiden, gjerne i parken eller på kafé.

Ifølge Ungdata 2016-rapporten, gjennomført av NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er ikke alle like heldige som Oslo-jentegjengen. Blant guttene og jentene på ungdoms- og videregåendetrinn oppgir én av ti at de ikke har en eneste god venn. Det er særlig jentene som er utsatt.

Venninnene tror det er et veldig press fra samfunnet om at jenter skal ha én bestevenn, i motsetning til guttene som gjerne henger i gjenger.

De er likevel overrasket over at så mange mangler en fortrolig venn. Jentene forteller at det er lett å ikke tenke over at noen ofte sitter alene, for eksempel i kantina på skolen. Men de mener det bør tas tak i. De anerkjenner at det må være en stor påkjenning å være ensom i dagens samfunn. Mange har store nettverk, også på internett.

Ungdata 2016: Unge som er ute med venner på kveldstid
Foto: Morten Chistopher Solem / NRK

Sosiale medier tar over

I rapporten kommer det frem at digitale medier spiller en større rolle i unges hverdag og stjeler mye tid fra det fysiske vennskapet.

Noen få bruker mindre enn én time, og rundt tre av ti bruker mer enn fire timer foran skjermen hver dag, står det i rapporten.

Av de fire venninnene er kun én aktiv på sosiale medier. Jentene passer dermed ikke helt inn i Ungdata-undersøkelsens beskrivelser av dagens ungdom.

Lægreid er den av dem som er mye på sosiale medier. Hun forteller at det kan være vanskelig å dele dype ting med andre gjennom en skjerm. På sosiale medier viser du «den fine siden» av det du deler med de nære vennene dine, mener hun.

Ungdom om Ungdata

JENTENE: NRK har snakket med (f.v.) Johanne Frost Klepp, Emma Siberg Nakken, Ylja Lægreid og Selma Kjellemo om hvordan de bruker sosiale medier i hverdagen og vennskap.

Foto: Angelica Hagen / NRK

De er imidlertid enige om at sosiale medier kan ta for mye tid. Det er særlig irriterende å oppleve at den du er ute på kafé med, sitter med hodet ned i smarttelefonen. De mener ungdom ofte er på «flere steder» på samme tid.

– Man tar det nesten litt personlig og tenker litt sånn; er jeg ikke interessant nok? sier Siberg Nakken.

Jentene tror ikke generasjon «skikkelig» er mindre sosiale enn andre generasjoner, men at de er sosiale på en annen måte enn før.

Kan aldri bli beste venn

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Han forklarer at det er fint dersom det å være sosial gjennom skjermen kan være redningen for ungdom som er ensomme. Men han er klar i sin tale:

Svein Erik Ulvund

PROFESSOR: Stein Erik Ulvund mener smarttelefonen aldri kan erstatte en skikkelig god venn.

Foto: Angelica Hagen / NRK

– Smarttelefonen kan aldri bli din beste venn.

Han er enig i det jentene sier; det er et press om at jenter skal ha én bestevenn. Da blir det også veldig synlig om de ikke har en.

– Det er viktig at foreldrene til ensomme barn lytter til dem, men ikke prøver for hardt. Om du spør barnet ditt hver dag «hvem har du vært med på skolen?» og «hvordan har det gått i dag?», kan det virke mot sin hensikt, sier han.

Han forteller at det å være ensom har sammenheng med dårlig mental helse og depresjon. Det å mangle fortrolige venner, går ut over livskvaliteten.

Les/hør P3-dokumentaren: Å vokse opp uten venner

Jenter oftere plaget

Forsker Anders Bakken i NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som står bak Ungdata-rapporten, forklarer at ungdommene i dag har et mye større nettverk enn tidligere.

Anders Bakken

NOVA: Anders Bakken, forsker i NOVA står bak Ungdata 2016.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Mens ungdommer tidligere hadde én eller to nære venner, er det i dag mer vanlig med store venneflokker, forklarer Bakken.

Selv om det er en svak tendens blant jentene til at færre trives på skolen og mangler fortrolige venner, oppgir to av tre ungdommer i undersøkelsen at de er helt sikre på at de har venner de «kan stole fullstendig på og betro seg til om alt mulig».

Resultatene baserer seg på data de siste tre årene fra 190.000 norske ungdommer mellom 13 og 19 år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger