Hopp til innhold

Ber biskopene ligge unna partipolitikk

Sokneprest i Lom, Einar Gelius, mener det er feil av biskopene å blande seg inn i den politiske debatten om størrelsen på bistandsbudsjettet. Nå tar han Frp-statsråd Sylvi Listhaug i forsvar.

Einar Gelius

– IKKE UKRISTELIG Å VÆRE SKEPTISK: – Det går an å være litt skeptisk og utrygg i denne situasjonen uten at man dermed skal bli stemplet som ukristelig. For det er det ikke, sier Einar Gelius.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Når biskoper begynner å blande seg inn i hvor mange milliarder vi skal ha på bistandsbudsjettet, da tenker jeg at vi har overskredet en grense. Man skal ikke bedrive partipolitikk. Da er det fare på ferde, sier Einar Gelius.

Sylvi Listhaugs knallharde oppgjør med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Kirken generelt har engasjert mange. Listhaug hevder alle som tar til orde for en streng innvandringspolitikk framstilles som «fæle mennesker».

Man skal ikke bedrive partipolitikk. Da er det fare på ferde

Sokneprest Einar Gelius
Nærbilde av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, blå bakgrunn

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp)

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sier regjeringens landbruks- og matminister, som vurderer utmeldelse av Den norske kirke.

– Går an å være skeptisk

Sokneprest Einar Gelius har forståelse for Listhaugs utblåsning.

– Det jeg føler at Listhaug peker på er at enten så er man for eller imot flyktningene. Men det er noen nyanser mellom her. Det går an å være litt skeptisk og utrygg i denne situasjonen uten at man dermed skal bli stemplet som ukristelig. For det er det ikke, understreker Gelius.

– Bør Kirken holde seg unna slike saker?

– Overhodet ikke. Kirken har en viktig røst i å fortelle både verden og kirkens medlemmer om at vi har et ansvar for mennesker som er på flukt og er i en nødssituasjon.

Laster Twitter-innhold

– Ville være veldig trist

Samtidig tar Gelius avstand fra Listhaugs påstand om det norske godhetstyranniet.

– På ett vis så skjønner jeg jo Listhaugs frustrasjon, men jeg kjenner meg ikke helt igjen i dette med godhetstyranni. Kirken har alltid hatt en politisk stemme, og skal spille en politisk rolle. Politikk handler jo om samfunnsspørsmål, og Kirken har alltid stått på de fattiges side, sier Gelius.

Ingen politikere i Norge har sagt at vi ikke skal hjelpe. Nyansene går på hvor mye og hvor vi skal hjelpe.

Sokneprest Einar Gelius

– Sylvi Listhaug sier hun vurderer å melde seg ut av Kirken?

– Det ville være veldig trist. Jeg kjenner henne som en veldig varm og raus person. Kirken trenger henne og hennes røst i denne viktige samtalen, mener Einar Gelius.

– Forstår at folk er redde nå

Han ser at strømmen av flyktninger får fram de politiske skillelinjene, men minner om at ingen har monopol på hva som riktig.

– Det er ingen politikere i Norge som har sagt at vi ikke skal hjelpe. Alle mener at vi skal hjelpe. Også Frp har jo sagt det. Nyansene går på hvor mye og hvor vi skal hjelpe, påpeker Gelius, som forstår at nordmenn er engstelige nå.

– Jeg skjønner at mange er litt redde og utrygge. Dette er en helt ekstraordinær situasjon. Da trenger vi en sterk kirke med en sterk røst, uten at det blir partipolitikk, mener Gelius.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger