Gavene under juletreet kan være giftige

Det kan være helseskadelige giftstoffer i enkelte gaver under juletreet i år. Miljødirektoratet mener nettbutikkene ikke informerer godt nok.

Juletre, julegaver

Over halvparten av julegavene handles på nett. Der mangler det ofte informasjon om hva produktene inneholder.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Den digitale handelen bare øker og øker. I fjor kjøpte over halvparten av oss julegaver på nett, ifølge Virke. Det byr på utfordringer.

I Miljødirektoratet sitter seksjonsleder Mathieu Veulemans foran en datamaskin og ser over noen populære nettbutikker.

– Her er det kun mulig å legge det i handlekurven. Her står det bare at det er en morsom hoppestokk å trene balanse på, og at den er for barn over fem år. Men du får ingen informasjon om CE-merking eller om produktet oppfyller regelverket. Dette er ting du ville fått vite i butikken, sier han.

Mathieu Veulemans

Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Tidligere denne måneden avslørte de at 20 prosent av sports- og fritidsutstyret de kjøpte på nett hadde farlig høy mengde av gift i seg.

Mens varer i butikken er merket med farlig innhold, er nettbutikkene dårlige til å informere, forteller Veulemans. Alle leketøy og all elektronikk skal være merket med CE, to bokstaver som produsentene fester på som en garanti for at varen er i samsvar med alle relevante EU-direktiver om produktsikkerhet. Mens produktene i butikken lett kan sjekkes for dette merke, opplyser nettbutikker sjelden om det, ifølge Miljødirektoratet.

Det kan føre til at du kjøper produkter du ellers ville holdt deg unna.

– I butikken får du denne informasjonen, men i nettbutikken er det svært sjeldent du får dette opplyst. Det er viktig å bry deg om dette fordi CE-merking også sier noe om helse og- miljøskadelige stoffer i leker og elektronikk. Disse stoffene er farlige for miljøet, og kan være helseskadelig, hormonforstyrrende, skadelig for fosteret og kreftfremkallende, sier han.

Finnes i leker og klær

– Vi synes det er bekymringsfullt at det selges varer med farlige stoffer i seg. Og vi har jo sett at det gjøres både i leker og klær, sier Pia Cecile Høst i Forbrukerrådet.

Pia Cecilie Høst

Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

De synes det er alvorlig at mange nettbutikker ikke opplyser om produktene vi kjøper er trygge eller ikke, og råder alle til å sjekke før de kjøper.

– Sjekk at det er et seriøst selskap og at det står kontaktinformasjon på nettsidene. Sjekk om andre har brukt selskapet og at det har gode anmeldelser, og jeg ville sjekket produktet du faktisk kjøper. Er det ikke opplysninger om hva det inneholder, kan du gå et annet sted å kjøpe det, sier Høst.

For kjemikalier er det et krav til nettbutikkene om å opplyse om farlige giftstoffer, men en undersøkelse Miljødirektoratet har gjort viste at kun 11 av 15 nettbutikker informerte om det de skulle.

SISTE NYTT

Siste meldinger