Åpnet «spa» for gatas kvinner

Helseministeren og kong Harald møtte flere av pasientene på Gatehospitalet da de i dag deltok ved åpningen av den nye kvinneavdelingen.

Bjarne Håkon Hanssen på gatehospitalet

Elisabeth, Marlene og Anita var blant pasientene helseminister Bjarne Håkon Hanssen møtte da han åpnet kvinneavdelingen på Gatehospitalet, Frelsesarmeens sykehus for rusavhengige i Oslo

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kong Harald sier det er viktig for ham å besøke Gatehospitalet som er Frelsesarmeens sykehus for rusavhengige i Oslo.

SE VIDEO: Kongen gjester gatehospitalet

- Store utfordringer for rusmisbrukere

Etter møte med flere av pasientene var det en engasjert konge som skrøt av den nye avdelingen som skal behandle og ta spesielt vare på kvinnelige rusmisbrukere.

- Vi kan ikke forestille oss hvilke utfordringer rusmisbrukerne har i hverdagen, sa Kongen.

I sin nyttårstale snakket Kong Harald varmt om omsorg for de som sliter med rusproblemer. Dette besøket ser han på som en oppfølging av innholdet i talen.

Kong Harald og Marit Myklebust

Kong Harald vises rundt på Gatehospitalet av daglig leder, Marit Myklebust.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Kong Harald og Bjarne Håkon Hanssen

Helseministeren og kong Harald deltok ved åpningen av kvinneavdelingen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kongen ville ikke snakke om uttalelsene Ari Behn har kommet med i det siste.

- Nå er vi på Frelsesarmeen, så det vil jeg ikke kommentere, svarte han på det spørsmålet.

Gratulerte med prinsesse Ingrid Alexandra

Sosialsjef i Frelsesarmeen, Elisabeth Henne, uttrykte stor glede over at Kongen setter menneskeverd på dagsorden. Med besøket på Gatehospitalet i dag mener hun at kongen virkelig viser at han bryr seg.

- Dette er en gledens dag for oss i Frelsesarmeen, sa hun til en avdelingsstue fyllt med pasienter, ansatte og prominente gjester.

Hun åpnet arrangementet med å gratulere Kongen med prinsesse Ingrid Alexandras 5-årsdag , og sa hun antar at han senere i dag skal videre i bursdagsfeiring. I fortsettelsen takket hun helseminister Bjarne Håkon Hanssen og byråd i Oslo, Erling Lae, for støtten til Gatehospitalet.

- Har vært en pariakaste

Helseministeren foretok den formelle åpningen av avdelingen. Han sa at rusmisbrukere lenge har vært en slags pariakaste i Norge.

- Men frelsesarmeen ser spesielt grupper som vi andre ser lever et liv som kan være forferdelig, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Også han er glad for at kongen engasjerer seg for denne gruppen i samfunnet som mange bryr seg om.

- Det gjør vondt å få innsikt i mange av de rusavhengiges liv. De trenger all den oppfølging de kan få. Kvinner føler ofte de ikke passer inn i rusomsorgen, derfor er det veldig bra med denne avdelingen spesielt laget for kvinner. Flere av dem har problemer som andre ikke klarer å ta seg av, og de faller ofte mellom to stoler. Men Frelsesarmeen og Gatehospitalet har bidratt til fornyelse innen rusomsorgen, og klarer å ta vare på disse kvinnene.

Helseministeren sier til nrk.no at han er positiv til en utvidelse av hospitalet, med tanke på den nye smertelindrende enheten som planlegges.

- Fordi også mennesker med rusavhengighet som har en uhelbredelig sykdom fortjener omsorg og en verdig avslutning på livet.

Tilhenger av spa for gatas kvinner

- Jeg er for et spa til disse menneskene, sier helseministeren etter en runde på pasientrom og hospitalets spa-avdeling.

På spa-avdelingen er det frisør, massasjebenk og boblebad. Mange av kvinnene har vært utsatt for overgrep og mishandling, og kan ha problemer med berøring. Derfor kan et besøk her gi en skjelden positiv hundkontakt med et annet menneske, mener daglig leder Marit Myklebust, og legger til at gatas kvinner virkelig fortjener en spa-opplevelse.

- Kvinner har behov som er ulike andre pasienters behov. Her får de den omsorgen de trenger. Gatehospitalets kvinneavdeling gir verdighet tilbake til kvinnene, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Helseminster Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen på Gatehospitalets spa-avdeling.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger