Ga politiet maleriene

David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, fortalte politiet hvor de stjålne Munch-maleriene var. Avtalen med påtalemyndigheten innebærer at helerne går fri.

 

Det var David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, som fortalte politiet hvor Munch-maleriene var.
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Advokaten forhandlet på vegne av Toska i flere måneder og med i avtalen lå det en klausul om at ingen helere skulle tiltales i saken.

Dette ble gitt av politimesteren i Oslo i samråd med Statsadvokatene i Oslo og Riksadvokaten, skriver VG.

Stor fallhøyde

Nå må justisminister Knut Storberget svare på hvorfor helerne går fri.

Et nærbilde av ødeleggelser på " Madonna" av Edvard Munch.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

 

- Jeg vil så snart som mulig ta kontakt med statsråden for å få klarhet i hva dette er. Dersom dette stemmer, gjør det meg mildt sagt betenkt, sier Olav Gunnar Ballo (SV), som er medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Jan Arild Ellingsen i Fremskrittspartiet er også overrasket over nyheten.

Jeg trodde ikke vi hadde hjemmel i Norge til å gi amnesti. Dersom vi legger oss på rygg og skrever for kriminelle, da har vi tapt, sier han.

Tidligere har Storberget sagt at det ikke er noen avtale med Toska.

- Fallhøyden er stor for justisministeren dersom dette viser seg å ikke være tilfelle, sier Ellingsen.

 

Ikke krav på dusør

Maleriene ble i fjor høst funnet på et lager i Oslo, hvor de skal ha blitt plassert slik at politiet kunne hente dem. For å unngå uforutsette overraskelser hadde politiet med seg den spesialtrente beredskapstroppen, men alt gikk rolig for seg.

Politiet har også gitt grønt lys for at den utlovede dusøren på to millioner kroner kan utbetales, men så langt har ingen gjort krav på disse pengene. Betingelsen for å utbetale dusør er at ingen som har vært delaktig i ranet på noe vis skal motta penger.

Etter at maleriene ble funnet i fjor høst, ble det klart at David Toska hadde blitt lovet bedre soningsforhold, mot at han bisto politiet i å finne maleriene. Toska hevder fortsatt å ikka ha noe med maleriene å gjøre, og sier at han var på fylla i utlandet kvelden før ranet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger