G20 støtter oljekutt, men tallfester ikke kuttene

USA og landene i G20 støtter avtalen om store kutt i oljeproduksjonen som ble inngått mellom OPEC, Russland og andre oljeproduserende land tidligere fredag.

Tina Bru på G20-møtet

Tina Bru i videomøte med G20

Foto: Olje- og energidepartementet

Fredag kveld møttes G20-landenes energiministre for å diskutere den internasjonale oljeproduksjonen, etter at prisen på olje har falt kraftig den siste tiden.

Olje- og energiminister Tina Bru deltok på toppmøtet, som ble ledet av Saudi-Arabia, via videolink på grunn av den pågående koronakrisen.

I møtet deltok land som representerer 70 prosent av verdens oljeproduksjon og 80 prosent av konsumet.

Bru sa i møtet at Norge vil vurdere et kutt i norsk oljeproduksjon dersom avtalen om produksjonskutt mellom landene i OPEC+ blir gjennomført, ifølge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

– Hvordan et eventuelt kutt blir gjennomført i Norge og størrelsen på det, vil vi komme tilbake til, sier Bru i pressemeldingen.

G20 støtter OPEC-avtale

G20-landene og USA støtter avtalen som ble inngått mellom OPEC, Russland og andre oljeproduserende land tidligere samme dag. Samtidig diskuterte de om også land som USA, Brasil og Norge skal bidra med oljekutt for å løfte oljeprisen.

I et utkast til en uttalelse sier medlemslandene at de «forplikter seg til å gjøre det som trengs, både individuelt og kollektivt» for å sikre at energisektoren ikke bukker under, skriver Financial Times.

G20-landene oppfordrer videre alle oljeproduserende -og forbrukende land om å støtte tiltakene for å stabiliser olje- og energisektoren.

I det ni timer ekstraordinære videomøtet ble det likevel ikke konkludert med hvor store kuttene burde være, skriver CNBC.

10 millioner fat

OPEC, Russland og andre oljeproduserende land ble fredag enig om å kutte i oljeproduksjonen med 10 millioner fat per dag til juli.

Deretter opprettholdes et kutt på 8 millioner fat per dag ut resten av året.

Fra 2021 vil produksjonsreduksjonen være på 6 millioner fat olje per dag og vare de neste 16 månedene.

Forslaget var avhengig av tilslutning fra Mexico, som ikke ønsker å kutte like mye i produksjonen som OPEC foreslo.

Fredag bekreftet president Donald Trump at USA kutter oljeproduksjonen for å hjelpe Mexico å etterleve krav fra OPEC-landene. Det er likevel ikke kjent hvordan det skal skje.

Skjør avtale

Sjefanalytiker Per Magnus Nysveen i Rystad Energy mener avtalen som er framforhandlet er skjør fordi forpliktelsene fra blant andre USA og Canada er for små. Han peker på at overproduksjonen vil være på 27 millioner fat daglig

– Vi risikerer å gå tom for lagringsplass for råolje så tidlig som mai ettersom raffineriene setter ned tempoet raskere enn produsentene, sier Nysveen i en analyse.

Han mener det trengs et ytterlige produksjonskutt på 5 millioner fat dagen for å unngå at lagrene fylles opp.

Med om lag 700 millioner fat lagringsplass igjen på land og på tankskip, er det 30 dager før lagrene er helt fulle. Dermed haster det å kutte i produksjonen, heter det i analysen fra Rystad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger