Fylkestopp i Venstre: – Vi må ta avstand fra Frp

Krefter i Venstre håper helgens landsmøtet trosser ledelsen, og vedtar en uttalelse som presiserer at det er uaktuelt å gå i regjering med Frp etter valget.

Venstre-leder Trine Skei Grande ser på Finansminister Siv Jensen (Frp)

BLÅGRØNN PLAN A: Trine Skei Grande og resten av Venstre-ledelsen vil heller snakke om dem de har lyst til å samarbeide med, enn dem de ikke vil i regjering med.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Dette handler om et verdivalg for oss som et liberalt parti. Det er viktig for både velgerne og medlemmene våre at vi tar avstand fra Frp, sier fylkesleder i Finnmark, Leif Gøran Wasskog.

Leif Wasskog

NEI: Wasskog håper å reise hjem fra landsmøtet med en uttalelse som gjør det klinkende klart at Venstre ikke kan gå i regjering med Frp.

Foto: VENSTRE
Iselin Nybø

UTTALELSE: Iselin Nybø er leder for redaksjonskomiteen før landsmøtet til Venstre.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Under landsmøtet i Ålesund i helgen håper han partiet vedtar at et regjeringssamarbeid med Frp er utelukket.

Nevner ikke Frp

Men uttalelsen landsstyret i starten av mars ba redaksjonskomiteen legge fram for landsmøte­delegatene, sier ikke ett ord om Frp.

– Vi har fått en klar bestilling om å snakke om ting vi er for og ting vi skal gjøre, ikke ting vi er mot, sier leder i redaksjonskomiteen, stortingsrepresentant Iselin Nybø.

Dersom uttalelsen komiteen legger fram blir vedtatt, går Venstre til valg på:

  • At de vil søke samarbeid på borgerlig side.
  • At de tror på størst gjennomslag i en blågrønn regjering med Høyre og KrF.

Garantien fra 2013, om at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, er borte. Samtidig gir uttalelsen ingen garantier om at Venstre ikke kan sitte i regjering med Frp, slik KrFs vedtak gjør.

– De sakene som er viktige for Venstre gjør det svært usannsynlig å sitte i regjering med Frp, sier Nybø og viser til at uttalelsen peker på en rekke politiske krav (se faktaboks).

– Kan du utelukke et regjeringssamarbeid med Frp?

– Denne uttalelsen kommer ikke til å si noe om det, så får partiledelsen tolke det slik de ønsker når den er behandlet.

Det har lenge vært klart at Venstres drømmescenario etter stortingsvalget i høst er en blågrønn regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF.

Marsmåling: Venstre under sperregrensen koster Erna flertallet

Men de tre partiene er ikke i nærheten av flertall på meningsmålingene, og Frp nekter å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Det utløser flere spørsmål:

  • Dersom plan A faller, kan Venstre gå i regjering med Frp?
  • Kan Venstre fortsette som støtteparti for en regjering med Høyre og Frp?
  • Kan de være støtteparti for en mindretallsregjering ledet av Ap?

Wasskog i Finnmark Venstre mener i det minste at det første spørsmålet på listen må få et klart svar på landsmøtet, og at det svaret bør være nei.

– Det er uheldig om at vi skal gå inn i valgkampen uten å ha avklart forholdet til Frp, sier han.

– Enighet

Også fylkeslederen i Hedmark Venstre åpner for å presisere at regjeringssamarbeid med Frp er uaktuelt.

– Det er tilnærmet full enighet i Venstre om blågrønn regjering uten Frp. Hvis dette ikke er klart nok for velgerne er vi åpne for å se på formuleringene, sier Sjur Skjævesland.

Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti.

Forslag til uttalelse / Venstre

Lederen for Buskerud Venstre, Erik Hørlück Berg, sier det ikke hersker noen tvil om at Venstre «aldri skal sitte i regjering med Frp». Han ser likevel ingen grunn til å skrive inn det i en uttalelse fra landsmøtet.

– Det står heller ikke at vi ikke vil i regjering med Arbeiderpartiet, sier han.

Motstand

Det er ingen tvil om at motstanden mot Frp står sterkt i store deler av partiet.

I løpet av vinteren har 11 av Venstres 18 fylkeslag vedtatt uttalelser om regjeringssamarbeid etter stortingsvalget til høsten. En ringerunde NRK gjorde i forrige måned viser at kun ett av dem åpner for regjeringssamarbeid med Frp. Flertallet mener det er uaktuelt. Åtte fylkeslag sier også nei til en ny samarbeidsavtale med Frp.

Men ikke alle er enige. I et internt notat i januar tok stortingsrepresentant Abid Raja til orde for at Venstre bør inn i Solberg-regjeringen allerede før valget, men forslaget førte ikke fram.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger