Fylkeslegen ber om svar på hvordan 94-åring kunne få schizofrenimedisin

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har opprettet tilsynssak i forbindelse med at Kaare Kopperud fikk utlevert schizofrenimedisin han ikke skulle ha av hjemmehjelpstjenesten i Oslo kommune.

Kaare Kopperud i stua

Kaare Kopperud (94) fikk utlevert medisin beregnet på personer med bipolar lidelse og schizofreni og ble alvorlig syk. Nå oppretter fylkeslegen i Oslo og Akershus tilsynssak.

Foto: Ellen Omland / NRK

Fylkeslege Petter Schou vil nå ha en redegjørelse fra Bydelsledelsen i Frogner i Oslo på hvordan dette kunne skje.

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus oppretter tilsynssak mot Oslo kommune etter at en 94 år gammel mann fikk levert schizofrenimedisin han ikke skulle ha.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi gjør det fordi vi mener denne saken var alvorlig og fordi vi må sjekke om dette avdekker en svikt i tjenesten som kan være fare for pasientsikkerheten, sier Schou.

Fredag fortalte NRK om 94 år gamle Kaare Kopperud som fikk levert feil medisin på døra av hjemmehjelpstjenesten. Medisinen er ment for personer med bipolar lidelse og schizofreni og var en høy dose. Kopperud ble bevisstløs og lå på gulvet i stua i nesten et døgn før han klarte å trykke på alarmknappen som hang rundt halsen.

I dag sendte fylkeslege Petter Schou et brev til Frogner bydel i Oslo kommune med kopi til byrådsavdelingen.

Vil ha forklaring

Fylkeslegen vil nå ha en forklaring på hvilke rutiner kommunene har for å håndtere slike medikamenter.

Hvilke sikkerhetsrutiner har de lagt inn for å unngå menneskelig feil, og hvem som har lov til å dele ut medisiner og hvilken opplæring som gis er noen av spørsmålene som Schou har bedt om svar på.

Bydelsdirektør Kari Andreassen i Bydel Frogner fortalte i forrige uke til NRK at hun ikke var kjent med dette før vi tok kontakt. Det synes fylkeslege Schou er overraskende.

– Jeg ville trodd at en slik alvorlig hendelse ganske raskt ble grepet tak i og gjort noe med, sier Schou.

Menneskelig svikt

– Hjemmehjelpstjenesten skulle dele ut medisiner i bydelen og har da gått til feil

Kari Andreassen

Bydelsdirektør Kari Andreassen i Frogner i Oslo kommune sier det var menneskelig svikt. Hun var ikke kjent med saken da NRK tok kontakt.

Foto: Ellen Omland / NRK

adresse, sa bydelsdirektør Kari Andreassen i Frogner bydel i Oslo kommune til NRK på fredag.

– Dette er menneskelig svikt og vedkommende ikke har oppfattet hverken adresse eller alder på pasienten, så det er gitt medisiner til feil person, sa hun.

To ukers svarfrist

Oslo kommune har nå to ukers frist på seg til å svare fylkeslegen. Schou vil se om det er systemet som kan lastes eller om det er enkeltpersoner i systemet som har begått feil.

– Vi kan pålegge de å rette opp feil og rutiner, sier Schou.

Kaare Kopperud (94) fikk levert feil medisin fra hjemmehjelpstjenesten i Oslo kommune og ble alvorlig syk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger