Fylkesledere i KrF vil ikke at Hareide varsler eventuell avgang før skjebnevalg

Flere fylkesledere i KrF mener Knut Arild Hareide bør holde seg for god til på forhånd å varsle egen avgang hvis han taper avstemmingen på landsmøtet.

Ekstraordinært fylkesårsmøte i Oslo KrF

Det spekuleres i om Knut Arild Hareide (KrF) trekker seg som partileder dersom han taper kampen om partiets retningsvalg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fredag skal KrFs landsmøte avgjøre om Solberg-regjeringen får fortsette, eller om den skal skiftes ut med en regjering med Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister.

Hvis partileder Knut Arild Hareide får det som han vil, er Erna Solberg (H) ferdig som statsminister. Hvis det ikke går hans vei, vil han trolig trekke seg som partileder.

Flere har spekulert i om Hareide, i forkant av fredagens avstemming, kommer til å varsle sin avgang dersom partiet ikke følger hans anbefaling om å gå i regjering med Ap.

NRK har snakket med 11 av partiets 16 fylkesledere. Syv av dem sier de ikke vil ha noen avklaring fra Hareide før et eventuelt valgnederlag.

Vil ha retningsvalg, ikke ledervalg

– Hareides fremtid bør ikke være en del av avstemmingen. Det får vi ta etterpå, sier Laila Eliassen, fylkesleder i Vestfold KrF.

Hun tilhører gruppen som ønsker at KrF skal gå inn i sittende regjering.

Av de syv fylkeslederne som ikke vil at Hareide skal legge egen fremtid som partileder i potten før avstemmingen, tilhører fire den blå siden som ønsker å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

De tre andre tilhører den røde siden som ønsker å kaste Solberg-regjeringen og heller satse på en regjering med Ap, Senterpartiet og KrF.

– En avklaring vil legge et press på landsmøtet som ikke hører hjemme i denne saken, sier Arne Willy Dahl, fylkesleder i Akershus KrF og representant for den røde gruppen i partiet.

Tror Hareide må trekke seg ved tap

Den eneste fylkeslederen NRK har snakket med som mener Hareide bør komme med en avklaring før avstemmingen, er Ingelin Noresjø i Nordland KrF.

Hun tror Hareide kommer til å trosse rådet til flertallet av fylkeslederne, og varsle eventuelle konsekvenser for egen fremtid allerede før avstemmingen.

– Det ville være redelig, sier Noresjø.

Hun tror uansett at et nederlag vil tvinge frem at Hareide trekker seg.

– Hvis Hareide ikke går av selv om partiet ikke følger hans råd, vil det nesten være rart, sier Noresjø.

I så fall ser det dårlig ut for Hareide.

Blått flertall før avstemming

En opptelling NRK har gjort (se grafikk) viser at et flertall av landsmøtets delegater kommer til å stemme mot Hareides forslag.

Det betyr imidlertid ikke at slaget er tapt på forhånd. Det er det flere grunner til:

  • Delegatene kan komme til å skifte mening før fredag. I Rogaland har flere oppfordret den nesten helblå delegasjonen til å stemme mer rødt.
  • Det er foreslått skriftlig avstemning. Det betyr at ingen kan sjekke hvem som stemmer hva. Andre har foreslått å gå bort fra dette.
  • Ingen fylkeslag har så langt bundet delegatene sine til å stemme på den ene eller andre siden.
  • Politiske utspill fra potensielle regjeringspartnere kan påvirke delegatene til siste slutt.
  • Delegatene kan komme til å stemme taktisk, for å unngå at den andre siden vinner.

– Ingenting er sikkert før dette er avklart på landsmøtet, men hvis vi går inn i landsmøtet med et flertall, ser det bra ut, har nestleder Kjell-Ingolf Ropstad sagt til NRK tidligere.

SISTE NYTT

Siste meldinger