Full strid om overvåking av ansatte

Avfallskjører Jørn-Roar Rollstad mener han ble utsatt for ulovlig GPS-overvåkning da han ble sparket. - Ikke riktig, hevder bedriftens advokat.

Oppsagt via e-post

- Jeg har det forferdelig nå, sa avfallskjører Jørn-Roar Rollstad etter at arbeidsgiveren gjennom 19 år - Avfallsservice AS - mente å kunne bevise gjennom GPS-overvåking at han hadde tatt for lange pauser.

Foto: NRK/Montasje

NRK har tidligere fortalt om avfallskjører Jørn-Roar Rollstad i det interkommunale selskapet Avfallsservice på Storslett i Nord-Troms. Han fikk tidligere i år beskjed om at han hadde fått sparken fra sin jobb etter 19 år i selskapet .

Årsaken er at ledelsen mener han tok for lange pauser på jobb, og dermed urettmessig førte overtid. Avfallsservice begrunner dette med opplysninger fra GPS-ene i bilene sine.

Fagforbundet vil ta saken til topps

Fagforbundet er rystet over ledelsen i Avfallsservice, og varsler kamp mot GPS-overvåking som oppsigelsesgrunn. De mener oppsigelsen er usaklig, og vil ta saken til Høyesterett om så.

Men Avfallsservice sin advokat, Anne Marie Due i advokatfirmaet Hjort, mener det ikke er riktig at Rollstad ble utsatt for ulovlig overvåkning i selskapet. For det er medarbeiderne selv som legger inn informasjon i bilenes GPS-system, sier hun.

- De har innført GPS for å skaffe seg et navigasjons,- administrasjons- og kundebehandlingssystem. De bruker det til å registrere når avfallsdunkene tømmes, eventuelt hvorfor de ikke tømmes. Dette kan brukes som en dokumentasjon i forhold til fakturering overfor kundene, sier hun.

- Ikke et system for overvåkning

Due mener at fremstillingen av bedriftens GPS-system er gal. Den er nemlig ikke et system for overvåkning av medarbeiderne, hevder hun.

- Det registreres ingen opplysninger om enkeltpersoner eller enkeltansatte i forhold til hvem som har kjørt ruten, hvilken vei bilen har kjørt eller bilens hastighet. Det som registreres er primært tømming av avfallsdunkene, som er noe sjåførene legger inn selv. Det legges ikke inn noen opplysninger som sjåførene selv ikke er kjent med, sier hun.

- Den som da henter ut opplysningene får ikke tilgang til noe man selv ikke er klar over.

Daglig leder i Avfallservice, Sigleif Pedersen, sier de aldri har overvåket ansatte via GPS og at de ikke ønsker å gjøre det i fremtiden heller.

- Vi har hatt systemet i over ett år, og fokuset har vært å skape god service og levere den tjenesten vi skal gjøre.

- Systemet sklir ut

Men LO-sekretær Trine Lise Sundnes i LO sier at E-poster, Facebook, GPS og annen datatrafikk satt i system gjør det mulig for arbeidsgivere å kartlegge medarbeidere mer enn godt er.

- Det som er problemet er at ny teknologi gir så mange muligheter. Det er lover og regler å holde seg til, men vi ser stadig eksempler på at dette sklir ut.

LOs arbeidslivsansvarlige fikk i går en omfattende FAFO-rapport som viser at seks av ti arbeidstakere overvåkes på jobben . Samtidig har bare halvparten av bedriftene regler som regulerer overvåkningen

SISTE NYTT

Siste meldinger