Forsvaret har mistet kontroll over sensitive personlighetstester

Forsvaret har mistet kontrollen over personlighetstester av 140 kandidater til å bli jagerflyver. Forskere sier nei til å tilbakeføre det sensitive materialet før de får vite hvem som ble tatt opp.

Video Sitter på sensitiv info om jagerflypilotene

Forsker Cato Grønnerød vil ikke gi fra seg sensitive data. Trykk for å se video.

Uten skriftlig avtale har Forsvaret latt forskere fra psykologisk Institiutt ved Universitetet i Oslo gjennomføre personlighetstester av søkere til flyskolen.

Sjefpsykolog i forsvaret, Ole Christian Lang-Ree

Ole Christian Lang-Ree

Foto: NRK

– I etterkant er det helt klart at denne avtalen burde burde vært skriftlig, sier sjefpsykolog Ole Christian Lang-Ree i Forsvaret til NRK.


Det skal ikke være innhentet spesielt samtykke fra de som ble testet. Datatilsynet har heller ikke mottatt søknad om konsesjon. Forsvaret ønsker nå materialet hos forskerne tilbake slik at det ikke kan linkes til personnumre.

Sensitive data

Men forsker Cato Grønnerød velger å sitte på de svært sensitive dataene. Han mener det er klare muntlige avtaler.

– Forsvaret har lovet oss å få vite hvem som faktisk kom inn på flyskolen slik at vi kan ferdigstille vårt prosjekt. Inntil da sitter vi på det materialet vi har.

– Presser du Forsvaret nå?

– På ingen måte. Vi holder vår del av avtalen og forutsetter at Forsvaret gjør det samme, sier Grønnerød.

Mange sikkerhetsbrister

Jagerfly

Norske jagerfly

Foto: NRK

NRK har i vår fortalt om en rekke sikkerhetsbrister.

Forsvaret avslørte selv på nett hvor krigshovedkvarteret lå og la ut det graderte tallet på ansatte i Etterretningstjensten. Man la også de ansatte i E-tjenesten ut i A/A-registeret slik at tusenvis av offentlig ansatte kunne lese hvem de var.

Les også:

Nå reagerer både tillitsvalgte og forsvarseksperter på situasjonen.

– Potensielt så er dette en alvorlig sak. Noe av det viktigste Forsvaret skal gjøre er å beskytte personlige opplysninger og ivareta sikkerheten til sitt eget personell, sier Vegard V. Hansen seniorrådgiver, NUPI til NRK.

– Og her kan jo tyde på at sensitiv informasjon, personopplysninger og opplysninger som absolutt er bekyttelsesverdig ikke har vært ivaretatt i henhold til sikkerhets og beskyttelses instruksen som forsvaret arbeider under, sier Hansen.

Saken fortsetter under videoen.

Video – Potensielt er dette en alvorlig

Vegard V. Hansen seniorrådgiver, NUPI. Trykk for å se video.

Potensielle terrormål

Norske jagerflyvere har blant annet vært i Afghanistan og kan være potensielle terrormål. Alle opplysninger rundt dem er svært sensitive.

Eivind Solberg, leder av Befalets Fellesorganisasjon (BFO), ber om at det ryddes opp:

Jagerflypiloter

Jagerflypiloter

Foto: NRK

– Det framstår umiddelbart som litt rart. Man skulle tro at profesjonaliteten var så godt utviklet at man ikke stilte seg selv i en så vanskelig situasjon som dette.

– Forsvaret som institusjon og en forsker har etter mitt skjønn i denne saken sammenfallende interesser, men klarer allikevel å manøvrere seg opp i en konfliktsituasjon, sier Solberg.

Jobber for løsning

Siri Gullestad er leder ved instiututt for psykologi ved UiO. Hun sier alt må på bordet og at hun vil løse saken

– Situasjonen er uheldig, men vi har nå en prosess for å løse dette. Det er ulike oppfatninger om hva avtalen handler om, vi er opptatt av å komme til bunns i saken og finne en løsning.

– Støtter du Grønnerød i at han ikke vil utlevere det materialet han har?

– Jeg har svart at vi ser at det er uenighet, vi vil høre begge sider og komme til en løsning med Forsvaret, sier Gullestad.

Oppbevares trygt

Jagerfly på vingene

Jagerfly på vingene

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Sjefpsykolog Ole Christian Lang-Ree sier at man er interessert i få prosjektet ferdig, hvis det skjer på en tilfredstillende måte.

– Det er avgjørende at koblingen av personnumre kan skje hos oss, sier Lang-Ree.

Siri Gullestad forsikrer at materialet oppbevares trygt i regi av instituttet. Forsvaret og Universitetet i Oslo varsler at det skal være et møte neste uke for å forsøke å komme til enighet om saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger