Full sprekk i sentrum

Sp kaller Venstre for blå-blå løpegutter, Venstre beskylder KrF for utfeiging og politisk spill, og KrF ser rødt. Temperaturen i sentrum av norsk politikk går mot frysepunktet.

Trine Skei Grande, Marit Arnstad og Olaug Bollestad

Beskyldningene har haglet mellom Trine Skei Grande (V), Marit Arnstad (Sp) og Olaug Bollestad (KrF) i helgen.

Foto: Illustrasjonsfoto

Én gang stod KrF, Senterpartiet og Venstre skulder ved skulder i regjeringskontorene. De var i både maktens og norsk politikks sentrum.

Siden har de drømt seg tilbake, men i helgen virket det som drømmen nærmet seg marerittet.

Løpegutter for makta

Marit Arnstad

Marit Arnstad (Sp) beskylder Venstre for å utvikle seg mot å bli Norges mest distriktsfiendtlige parti.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) har sett seg lei på at Venstre gang på gang sikrer regjeringen flertall i saker hun mener sentraliserer Norge.

Hun ga Venstre en bredside av de sjeldne:

– Venstre er i ferd med å bli ett av de mest distriktsfiendtlige partiene i Norge. De fungerer som løpegutter for Høyre og Frp når det gjelder sentralisering. De virker som et parti som i stadig større grad ser Norge fra Oslo, der man før så landet fra distriktet. I sak etter sak bidrar de til å skaffe flertall for Høyres og Frps forsøk på å sentralisere.

Hun nevnte blant annet:

  • Energiloven der Venstre og MdG sikret flertall for å skille nettvirksomhet fra annen virksomhet. KrF ønsket en utredning av forslaget, men dette ble ikke tatt til følge.
  • Sykehusreformen der Venstre sikret flertall for regjeringens forslag om å tillate sykehus uten akuttkirurgi. KrF ønsket ikke å tillate det de kaller en degradert tjeneste som bestemmes av det regionale helseforetakene.
  • Forslag til nytt inntektssystem i kommunene der både Senterpartiet og KrF har gått mot, men der Venstre ikke har kommet med det Arnstad mener er tilstrekkelige klargjøringer av partiets standpunkt.
Trine Skei Grande holder tale under Venstres landsstyremøte

Trine Skei Grande (V) sier Sp er Norges mest konservative parti, og at KrF feiga ut og drev politisk spill i forhandlingene om sykehusreform.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Venstre i dag er mer Oslo-orientert. Det virker som den liberale og høyreorienterte delen av partiet har vunnet frem på bekostning av det sentrumsorienterte venstre som mange av oss i distrikts-Norge har vært vant til, sa Arnstad til NRK.

Venstre, som hadde landsstyremøte i helgen, gikk direkte til motangrep

– Det er Senterpartiet som har sagt farvel til en tid der sentrum i norsk politikk stod for både reformer og det å styrke lokaldemokratiet. Senterpartiet er i ferd med å bli det mest konservative partiet på Stortinget som ikke vil endre noen strukturer, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK bare minutter etter at hun hadde avsluttet sin egen tale til landsstyret.

Beskyldninger får KrF til å se rødt

Olaug Bollestad

Olaug Bollestad (KrF) vil ikke ha noe av beskyldningene om urent trav i forbindelse med sykehusreformen fra Venstre.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Der gikk hun til frontalangrep på KrF.

– Jeg må si at jeg er ekstremt skuffet over KrF. De kunne vært med oss på laget. De stiller seg heller på utsiden, får ingen påvirkning og vi vet hva som hadde skjedd med denne sykehusplanen hvis det hadde blitt en avtale mellom Ap og regjeringen istedenfor en avtale med Venstre og regjeringen, sa Grande i talen før hun fortsatte:

– Jeg er for politikere som står for noe, som kjemper for noe og som får til noe. Det hjelper faktisk ikke å bare hoppe av og peke på andre. Du må ta ansvar for prosessene du gjør.

I Vårt Land beskyldte Grande KrF for å drive politisk spill og spre usannheter om saken.

Det fikk KrF-nestleder Olaug Bollestad til å gå rett i taket.

– Venstre sa hele tiden de ville følge KrF i akuttkirurgi, men gjorde ikke det på oppløpet. For KrF har ikke dette vært et spill, men ramme alvor, uttalte Bollestad

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger