Lettet over at «gjørmebadet» er over

LILLESTRØM (NRK): Etter flere uker med knallharde personangrep gikk Ola Borten Moe likevel seirende ut av nestledervalget i Senterpartiet. Lettelsen var så stor at han glemte å smile.

Borten Moes tale

VIDEO: Ola Borten Moe takker for fornyet tillit. Med 18 stemmer vant han kampvoteringen, og fortsetter dermed som 1. nestleder.

Med 160 mot 142 stemmer slo sørtrønderen Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus i kampvoteringen om vervet som første nestleder. Til tross for valgseieren smilte ikke Borten Moe da han mottok både blomster og jubel fra salen.

– Takk for ny tillit, sa Borten Moe etter at resultatet var klart.

Han lovet å være en nestleder for hele partiet, også dem som har brukt de siste ukene på å kjempe for at han skulle stemmes ut av Sp-ledelsen.

– Når landsmøtet har fått satt punktum, kommer mange til å spørre seg om vi nå har kommet over dette. Det tror ikke jeg, men jeg skal jobbe for at vi skal komme over det og jobbe sammen fremover. Vi skal utfordre den sittende regjeringen og har et lokalvalg å vinne om ett og et halvt år.

Borten Moe preget av stundens alvor

En alvorstung nestleder hadde følgende melding til landsmøtet.

– Jeg skal være forsiktig med å se på dette som en stor personlig seier. Dette er produktet av en prosess. Tusen takk for tilliten. Jeg ser frem til å jobbe sammen med dere i tiden som kommer.
Etter valget av ny ledertrio sa Borten Moe følgende til NRK om hvorfor han ikke smilte til tross for at han gikk seirende ut av kampvoteringen.

– Det var nok stundens alvor, for jeg smiler mye til vanlig.

– Men du er glad?

– Ja, jeg er glad.

Han sa også at striden i partiet handlet mer og mer om person, og mindre om politikk. Selv ble han kalt «Olje-Ola» av motstanderne, som anklaget ham for å bryte med partilinjen i blant annet oljepolitikken.

– Den politikken ble fastslått på vårt landsmøte for akkurat ett år siden. Der er det lett å lese hva som er vår politikk, sa Borten Moe til pressen etter valget.

(Saken fortsetter under videoen)

Takvam om Sps vei videre

SE VIDEO: NRKs politiske kommentator Magnus Takvam kommenterer gjenvalget av Ola Borten Moe.

Anne Beathe Tvinnereim, som tapte valget med knappe 18 stemmer, innrømmer overfor NRK at hun er skuffet. Men samtidig gratulerer hun Borten Moen.

– Vi skal bruke tid på å lege sår. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjøre meg tilliten verdig, og skal jobbe sammen med Ola og Trygve for å sette Sp på riktig spor, sa Akershus-kvinnen til landsmøtet.

Hun vant voteringen om å bli andre nestleder med 242 mot 70 stemmer. Janne Sjelmo Nordås fra Nordland, som var innstilt av flertallet i valgkomiteen til å bli ny 2. nestleder i partiet, bedyrer at hun ikke er skuffet over nederlaget.

– Nei, jeg er ikke det. Vi har fått en flott ledelse, sier stortingsrepresentanten til NRK.

Borten Moe: Ville ikke delta i gjørmebadet

Nå som hun ble vraket til lederkabalen, ender Senterpartiet opp med kun én stortingsrepresentant i ledelsen. Mens Trygve Slagsvold Vedum representerer Hedmark på tinget, er verken Borten Moe eller Tvinnereim folkevalgte i denne periode.

Etter at Liv Signe Navarsete varslet sin avgang i januar for å skape ro i partiet, har hennes støttespillere tatt sterkt til orde for at også Borten Moe burde ta sin hatt å gå. Men den omstridte nestlederen og tidligere olje- og energiministeren nektet å bøye av for kravet.

Men mens nettavisene og tv-rutene har vært preget av harde angrep mot Borten Moe den siste tiden, har han selv stort sett takket nei til forespørsler fra media. Bortsett fra et intervju med NRKs nye nett-tv-satsning «Tettere på», har Borten Moe ikke gitt intervjuer den siste tiden.

– Min vurdering var at å delta i det gjørmebadet som mange inviterte i, det var ikke formålstjenlig. Det mener jeg fremdeles var en god vurdering.

Men mens Ola Borten Moe stort sett har vært taus, har flere av hans støttespillere villig gitt intervjuer for å fremme hans kandidatur.

– Til det vil jeg si tusen takk. Ingen nevnt, ingen glemt, men det er svært mange som har gjort en innsats, sier Borten Moe til NRK.

Anklagene om at han er en illojal solospiller som bevisst har undergravet Navarsete har gått inn på den erfarne politikeren.

– Det har vært mange karakteristikker som har kommet fram i offentligheten. Men jeg har også fått mange klapp på skulderen og meldinger de siste månedene. Folk over hele landet har bedt meg stå på. Det er jeg veldig glad for.

(Saken fortsetter under videoen)

Navarsete og Moe klemmer på Sps ekstraordinære landsmøte

KLEM: Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe klemmer hverandre på Senterpartiets ekstraordinære landsmøte.

Vedum takket Navarsete

Nå skal Borten Moe fortsette i ledelsen, som nestkommanderende til nyvalgt leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han vet at han har en formidabel oppgave foran seg.

Et parti som framstår som mer splittet enn på lenge, må nå finne fram til hverandre igjen.

– Noen har fått ord mot seg som er tunge å bære. Andre har sagt ting de kanskje angrer på, sa Vedum i sin avsluttende tale til landsmøtet.

– Jeg også synes det har vært vondt noen ganger, særlig når jeg har sett hvordan folk jeg er glade i har blitt omtalt.

Vedum brukte også tid på å takke Liv Signe Navarsete, som i dag overlot møteklubben til ham etter seks år som leder.

– Alle de resultatene som Liv Signe har jobbet fram, har kommet litt i skyggen, sa Vedum.

Han lover at de resultatene hun har oppnådd, og hennes innsats, skal få den takken det fortjener under det ordinære landsmøtet neste år.

Liv Signe Navarsete har den siste tiden vært sykmeldt på grunn av virus på balansenerven. Hun har ikke gitt interjvuer til pressen i dag, men har samlet nok krefter til å kunne lede sitt siste landsmøte som leder. Hun fortater uansett ikke rikspolitikken. Når hun blir frisk nok, kommer hun tilbake på Stortinget som folkevalgt fra Sogn og Fjordane.Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger