Hopp til innhold

Motstand mot kutt i Heimvernet

Det er full strid i Forsvaret om nedleggelsen av Heimevernets kanskje skarpeste avdeling. Forsvarssjef Harald Sunde står mot Forsvarets operative hovedkontor.

Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde vil legge ned Heimevernets spesialavdeling.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Forsvarssjef Harald Sunde sier at grunnlaget for spesialavdelingen HV-016 ikke lenger er til stede. Penger som spares om avdelingen legges ned, bør gå til sårt tiltrengte øvelser for vanlige HV-soldater, skriver Aftenposten.

Jan Bøhler

Leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Dette faller ikke i god jord hos enkelte stortingspolitikere. Leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler mener forsvarssjefen bør skrinlegge planene om å legge ned Heimevernets spesialavdeling HV 016.

Han mener avdelingens oppgaver blir stadig viktigere for landet.

– Trusselbildet i Norge i fremtiden handler veldig mye om befolkningskonsentrasjoner. Om storbyene, infrastruktur, kollektivtrafikk og så videre. Det er der vi nå må forstå at vi trenger ressurser, og ikke gå i motsatt retning.

– Avdelingen bør bestå

Spesialavdelingen ble opprettet i 1987 for å stå i mot fiendtlige sabotasjeavdelinger som vil bestå av topptrente elitesoldater.

Avdelingen har i dag rundt 200 soldater og offiserer fordelt på to tropper i Oslo, en i Stavanger, en i Bergen og en i Trondheim.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som har ansvaret for å ha soldater klare til å løse alle militære utfordringer som måtte dukke opp i krisetid som i fredstid, i Norge som i utlandet er klart på av avdelingen bør bestå.

Sentralt i dagens høring

Striden om HV-016 blir ifølge forsvarspolitisk talsmann Ivar Kristiansen i Høyre et sentralt punkt når Stortinget tirsdag avholder høring om neste års forsvarsbudsjett.

Det er politiet som er norske byers førstelinje mot terror- og sabotasjeanslag.

Men i en gitt situasjon kan politiet be Forsvaret om hjelp, slik det nylig har skjedd i flere land i forbindelse med terrortrusler.

HV-øvelse

HV-øvelse.

Foto: Øystein Økter / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ