Politihund fulgte spor til drapstiltaltes inngang

(OSLO TINGRETT): En politihund fulgte spor fra garasjeanlegget på Skøyen der Vegard Bjerck ble funnet drept. Sporet ledet fram til tiltaltes inngangsdør.

Befaring i Skøyen-drapssaken

FULGTE SPOR: Politihunden fulgte et spor fra garasjeanlegget hvor drapet skjedde til denne inngangen, hvor tiltalte bodde. Seks leiligheter er knyttet til bygningen.

Foto: Camilla H. Wernersen

Det kom fram i Oslo tingrett mandag da rettssaken etter drapet i garasjeanlegget på Skøyen startet opp igjen.

Den erfarne sporhunden fra Oslo politidistrikt plukket opp et luktspor fra trappeoppgangen i garasjeanlegget.

Hunden fulgte sporet opp trappa, og frem til inngangen der den drapstiltalte mannen bodde.

– Plukker opp menneskers adrenalin

Ifølge hundeføreren kan politiet ikke være helt sikre på hva hunden reagerte på, men at de av erfaring veldig ofte plukker opp riktig luktspor som stammer fra en gjerningsperson, selv om det har gått mange andre mennesker i området.

– Vi tror hundene plukker opp lukt som skiller seg ut fra adrenalin fra mennesker, fortalte politibetjenten.

Han fortalte at ethvert menneske har en unik lukt, og at en hundefører skiller klart mellom om hunden er på sporet av et menneske eller et dyr.

– Dette er en hund som har gått mange spor og løst mange saker, fortalte politibetjenten.

– Kan bidra til å løse saken

Hundeføreren søkte med den samme hunden i området rundt åstedet flere timer på drapsdagen uten at hunden markerte at den fant andre viktige spor.

– Vi har sett i mange straffesaker at hunder kan oppklare spor, og det kan det jo også være tilfellet i denne saken, sa aktor Svein Holden.

Han sier luktbeviset er ett av mange momenter i et komplisert bevisbilde, og innrømmer at det innebærer en del usikkerhetsmomenter.

Seks leiligheter tilknyttes til inngangen som politihunden fulgte sporet til, deriblant leiligheten som tiltalte bodde i.

(Saken fortsetter under bildet)

Exo

UNIK LUKT: En kollega av denne politihunden, Exo, plukket opp et spor etter drapet 18. desember 2008.

Foto: Helge Tveten / NRK

– Kan ikke være avgjørende

Forsvarer Knut Lindboe sier forsvarersiden ikke legger noe særlig vekt på hundebeviset i saken:

– Dette er en lite eksakt vitenskap. Det er for lite presist til at dette kan være avgjørende i en så alvorlig sak, sier forsvareren.

Han peker på at mange personer beveget seg i området i nærheten av åstedet.

– Og de kan jo også ha vært stresset av at det var mye politi på stedet, og at det nettopp hadde skjedd et drap der, legger Lindboe til.

Av sentrale bevis i saken, er det omstridte knivbeviset, hvor ekspertene strides om hvorvidt en fruktkniv funnet hjemme hos tiltalte kan være drapsvåpenet eller ikke.

Et like omstridt og viktig bevis er databeviset, som kan vise at den tiltalte satt foran sin egen datamaskin da drapet fant sted.

Garasjeanlegget på Hofftunet

DREPT I GARASJEN: Oversikt over garasjeanlegget på Hofftunet. Gjerningsmannen skal ifølge politiet ha forsvunnet opp en trappeoppgang til høyre, øverst i tegninga.

Foto: Politiet

SISTE NYTT

Siste meldinger