NRK Meny
Normal

Frp-seier spist opp – nå blir det dyrere bensin

Regjeringen foreslår en ny økning i bensinavgiftene fra årsskiftet. Dermed blir frysen i bensin- og dieselavgiftene som Frp kjempet fram i fjor, slukt.

Bankautomat på bensinstasjon

DYRERE BENSIN: Regjeringen oppjusterer bensin- og dieselavgiftene med 2,5 prosent fra 1. januar.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Da Høyre-Frp-regjeringen la fram sitt første selvstendige budsjett i fjor, ble det regnet som en stor seier for Frp at bensinavgiftene ble frosset.

Nå ligger det an til at bensinavgiften øker med 2,5 prosent. Det synes som om Frp har tapt dragkampen internt i regjeringen om avgiftskronene etter at partiet i årevis har lovet å senke avgiftene når de kom i regjering.

Samtidig får de kritikk fra blant andre bilistenes organisasjon NAF for at alle bilavgifter har fått et flatt påslag, og at ingenting er prioritert.

I budsjettet for 2016 har regjeringen lagt opp til en avgiftsøkning lik prisstigningen på drivstoffavgiftene. Bensinavgiften øker fra 4,87 til 4,99 kroner per liter. Dieselavgiften øker litt mindre (2,4 prosent), fra 3,36 til 3,44 kroner per liter.

I alt planlegger staten å dra inn 16,3 milliarder kroner neste år på bensinavgift og dieselavgift. I tillegg kommer engangsavgiftene på bil som også oppjusteres med 2,5 prosent.

Feil vei

Per Kristian Sbertoli

Bensinavgiften bør økes betydelig for å gjøre nullutslippsbiler mer lønnsomme, sier Per Kristian Sbertoli i Zero.

Foto: Zero

Miljøstiftelsen Zero mener regjeringen går feil vei når den bare prisjusterer bensin- og dieselavgiftene.

– Vi mener at regjeringen bør øke avgiftene på fossilt drivstoff betydelig, både den delen av CO2-avgiften som inngår i bensinavgiften og CO2-avgiften på nye biler. Det er viktig å sørge for at det alltid skal lønne seg å velge nullutslippsbiler, sier kommunikasjonsrådgiver Per Kristian Sbertoli i Zero til NRK.

Forvirring i NAF

Inger Elisabeth Sagedal

Budsjettets signaler er forvirrende, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Foto: Erik Norrud/NAF

Heller ikke bilistene er fornøyd. NAF er helt i villrede om hva som har skjedd i budsjettprosessen.

– Vi forstår ingenting. I mai fikk vi inntrykk av at det skulle komme en endring i bilavgiftene generelt som et resultat av klimaforliket. Og så kommer det ingen endring, bare et flatt påslag på 2,5 prosent på alt, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Hun sier de i NAF er svært overrasket og skuffet, og hun beklager fraværet av retning.

– Vi har sett at norsk bilister de siste årene har vært svært lydhøre for signaler fra myndighetene, for eksempel når det gjelder elbiler og dieselbiler. Men nå får de faktisk ingen signaler om hva de skal gjøre, sier hun.

Venstre varsler kamp

Ola Elvestuen

Venstres nestleder Olav Elvestuen varsler kamp om bensinavgiftene.

Foto: Jon Olav Nesvold, / NTB scanpix

På vegne av Venstre lover Ola Elvestuen som leder Stortingets energi- og miljøkomité, at alle avgifter på skadelige utslipp skal opp.

– Vi kommer til å foreslå en større avgiftsøkning når vi starter forhandlingene, sier han.

Forbruket av diesel har vokst voldsomt siden 2008, og det MÅ ned, sier han, og viser til at Norge nylig ble dømt i Efta-domstolen for dårlig luftkvalitet.

– Å få ned utslippene ved bruk av avgifter er en av de viktigste delen av det grønne skiftet. Forurenserne betale mer, sier Elvestuen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger