Frykter terror - ber om batonger og pepperspray

Vaktene som beskytter Norges maktsentrum, ber om å få bære batonger og pepperspray i selvforsvar. Noe av grunnen er at uniformene deres ligner på politiets.

Sikkerhetsvakter i DSS

SIKKERHETSVAKTER I REGJERINGSKVARTALET: Vakter i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon har ansvaret for å beskytte departementene.

Foto: Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon

Det kommer frem i et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

Noe av årsaken er at Den islamske staten (IS) i september i fjor oppfordret støttespillere til å angripe politiet, sikkerhets- og etterretningstjenester i Vesten. Det førte til at PST i november advarte om at politiet og militært personell var spesielt utsatt, og norsk politi ble midlertidig bevæpnet.

DSS peker blant annet på at de beskytter symboltunge bygninger som står i fare for å bli terrormål, kombinert med at de har uniformer som ligner på politiets, når de nå ber om tillatelse til å utstyre vaktene med batonger og pepperspray.

Sikkerhetsvakt i DSS utenfor Finansdepartementet

SYMBOLTUNGE BYGG: En vakt står utenfor Finansdepartementet. I bakgrunnen setter justisministeren seg inn i en ventende bil.

Foto: Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon

– Departementene har tilhold i flere bygninger som kan betraktes som symboltunge av potensielle trusselaktører, skriver direktør i DSS, Kjell Arne Knutsen, i brevet.

Han viser til at uniformene til DSS har et «tydelig, autoritært særpreg», og et formspråk som knytter DSS til sikkerhetsorganisasjoner som politiet og Forsvaret, blant annet en caps med riksvåpen-emblem.

– Til vurdering

Etter terrorangrepet 22. juli 2011 fikk DSS kritikk for at de ikke bortviste bombebilen til Breivik. DSS har fortsatt ikke myndighet til å bortvise feilplasserte biler. Nå ber man om begrenset politimyndighet, for eksempel til nettopp å sjekke og bortvise biler, sjekke kjøretøyer og avvise og anholde personer i og rundt departementene.

– Erfaringene etter 22. juli viste klart utfordringene med manglende myndighet for DSS’ vaktpersonell. I ettertid har utviklingen av trusselbildet styrket behovet for slik myndighet, heter det i et annet brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Jan Tore Sanner inspiserer regjeringskvartalet

– SKAL VÆRE TRYGT: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner bekrefter at hans departement nå vurderer henvendelsen fra DSS. På bildet er Sanner på inspeksjon i regjeringskvartalet i fjor høst.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner bekrefter at han har fått anmodningene fra DSS.

– Vi har fått en henvendelse fra DSS hvor de blant annet tar opp spørsmålet om å kunne ha pepperspray og batonger til selvforsvar, og også ha begrenset politimyndighet til for eksempel å kunne bortvise biler. Det er en henvendelse vi tar alvorlig, og som vi nå har til vurdering. Vi konsulterer også andre fagmyndigheter i disse vurderingene, sier Sanner.

Sanner kan ikke si når DSS får svar på anmodningene.

DSS vil ikke kommentere anmodningene fordi de har oversendt saken til departementet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger