Frykter storstilt dopkjøp på nettet

Nettsteder som tilbyr anonymitet ved kjøp av narkotika tiltrekker seg nye, unge brukere, sier Kripos-leder.

Narkotika

Kripos registrerer en voldsom økning i kjøp av narkotika som marihuana og syntetiske stoffer over internett.

Foto: ANDRES STAPFF/Brendan Hoffman/Getty Images/AFP (bildemontasje) / Reuters

I forrige uke ble det skjulte nettstedet Silk Road stengt av myndighetene i USA.

Silk Road har fungert som et eBay for salg av dop. Nettstedet har vært en enorm digital svartebørs hvor man anonymt har kunnet kjøpe og selge i hovedsak ulovlige varer – spesielt narkotika, men også våpen.

Nå er nettstedet stengt, serverne beslaglagt, og 29 år gamle Ross William Ulbricht, bosatt i San Francisco, er pågrepet og siktet for datahacking, hvitvasking og narkotikaforbrytelser.

I dag ble Ulbricht framstilt for en domstol i California, som besluttet at han skal overleveres til politiet i New York i påvente av en rettssak.

Ulbricht skal ha avslørt seg ved en tabbe, men teknologien som gjør at brukerne kan fremstå som anonyme er fortsatt tilgjengelig.

Evind Borge

Fungerende avdelingsleder i Kripos Eivind Borge sier at de vet at norske brukere kjøper narkotika på anonyme nettsteder.

Foto: NRK

Silk Road 2.0 på gang

Men om Silk Road er lagt ned, betyr ikke det nødvendigvis at problemet er løst. Nå dukker det opp nye arenaer for kjøp og salg av dop på nettet.

Nettstedet Tech Crunch skriver at det nå jobbes med å få opp igjen en Silk Road versjon 2.0 som kan ta opp funksjonen som originalen hadde. En ny versjon blir nå testet ut, og skal snart være klar for lansering.

Dette vekker bekymring hos norske politimyndigheter.

– Vi er engstelige for at dette bare er starten, og at formidling på nettet rekrutterer en helt ny brukergruppe av unge mennesker, sier Eivind Borge, avdelingsleder for taktisk etterforskning i Kripos, til NRK.no.

– Aktiviteten går fra store organiserte nettverk til mindre kvanta distribuert over nettet. Vi ser også at det i stor grad er syntetiske, veldig potente stoffer, bemerker Borge.

Beslaglagt 15 ganger mer enn i fjor

Sterk øking i beslag av psykoaktive stoffer

Antall beslag av syntetiske rusmidler fra første halvdel 2012 og første halvdel 2013

Kripos-lederen viser til den voldsomme økningen av syntetisk dop gjort av tollvesenet.

– Jeg kan ikke si noe eksakt om Silk Road, men vi vet at norske brukere kjøper fra denne typen nettsider. Vi ser en stor økning av salg av narkotika via nett, sier Borge.

Tollvesenet på Gardermoen fortalte til NRK i slutten av september at de hittil i år har beslaglagt 179 pakker med syntetisk narkotika. Dette er nesten 15 ganger så mye som første halvår i fjor.

Syntetisk dop er narkotiske stoffer som er utviklet på et laboratorium. En betydelig mengde av disse stoffene lages i Europa.

– Bare i Europa er det blitt oppdaget nesten 170 nye stoffer de siste fire årene, sier Sveinung Skjørsæter, som er førstetollinspektør ved Gods-etterretningskontoret på Gardermoen.

Skjørsæter fastslår at det først og fremst er unge brukere som benytter seg av disse nettsidene. Standarden er unge gutter mellom 16 og 30 år, men også en del jenter.

– Faren er at du kan bestille det hjemme fra gutterommet og så har du det i postkassen din et par dager etterpå. Du trenger ikke å ha tilknytning til et narkotikamiljø eller kjenne til en dealer på hjørnet. Her kan du skaffe stoffet ditt anonymt rett fra nettet, sier Skjørsæter.

Ross William Ulbricht

Ross William Ulbricht er pågrepet og siktet etter at Silk Road ble stengt av FBI.

Foto: EBU

Flere pågripelser

Avsløringen av 29-åringen Ross William Ulbricht har ført til flere pågripelser. En 40-åring fra Washington, som skal være en av de mestselgende på Silk Road, er siktet for salg av metamfetamin, heroin og kokain.

I England har det nye nasjonale krimbyrået NCA arrestert fire personer. I Helsingborg er to svensker, en 29-åring og en 34-åring, mistenkt for å ha solgt narkotika via Silk Road.

– De siste arrestasjonene er bare starten. Det vil bli gjort mange flere pågripelser i denne saken, sier sjefen for Storbritannias nye nasjonale kriminalenhet NCA, Keith Bristow.

Og han er ikke den eneste som mener at tidligere storfisker på Silk Road nå bør skjelve i buksene.

– Enhver som har solgt mye på Silk Road bør være veldig nervøs, sier Nicholas Weaver, som er forsker ved University of California, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fungerende avdelingsleder i Kripos sier at det nå satses nasjonalt og internasjonalt.

– Interpol bygger blant annet opp en Cyberenhet. Etterforskningen av dette er utfordrende, fordi denne kriminaliteten er grenseløs. Dette er en kompetanse det ikke er altfor mye av i politidistriktene, vedgår Borge.

SISTE NYTT

Siste meldinger