Hopp til innhold

Frykter savnet bror er død

Ole Geir Hodne Viste er en av flere hundre som har vært savnet i lang tid. Politiet kan ha lagt saken på hylla, frykter privatetterforsker.

Ole Geir Hodne Viste

Ole Geir Hodne Viste har vært savnet i 11 uker. Her er han avbildet med søsteren Stine.

Foto: PRIVAT

– Det er forferdelig å ikke vite hva som har skjedd med broren min. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på han. Jeg vil bare ha svar, sier Stine Viste.

Hjemme i Sandnes forteller hun historien om sin savnede bror. Ole Geir Hodne Viste (36) forsvant sporløst 17. juni. Familien meldte han savnet, og har siden vært aktive i letearbeidet.

Stine Viste

Stine Viste frykter broren i verste fall er omkommet.

Foto: Per Øystein Kvindesland / NRK

Stine håper på det beste, men frykter det verste.

– Det er vel bare to ting som kan ha skjedd. Enten er han død, eller så har han gjemt seg. Men jeg vet ikke hvorfor han skulle ha gjort det, sier hun.

– Politiet mangler kompetanse

Om to uker har Ole Geir vært borte i tre måneder. Da går han fra å være etterlyst til å bli savnet. Tall fra Kripos viser at 554 personer er oppført i saknet-registerert siden 1995.

Nederst i saken kan du se hvor mange som er savnet fra ditt distrikt.

Mange blir funnet, men det er gjerne saker der politiet har hatt noe å gå etter. Privatetterforsker Ola Thune sier politiet ofte gjør en god jobb, men ikke de gangene de står uten spor.

– Det er nok en kombinasjon av mangel på kompetanse, forståelse for hva man skal gjøre i en slik situasjon, og at man tror man ikke har ressurser, sier Thune som har lang fartstid fra politiet og Kripos.

Ifølge politiet vanket Viste tidligere i et rusmiljø. Nettopp det kan gjøre at hans forsvinning blir lagt litt på hylla, ifølge Thune.

Privatetterforsker Ola Thune

Privatetterforsker Ola Thune mener politiet diskriminerer når det kommer til savnede personer fra rusmiljøer.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

– Jeg har inntrykk av at savnede personer fra rusmiljøer ikke blir prioritert like høyt som de fra mer alminnelige samfunnslag. Det kan jeg si ut ifra konkrete saker jeg selv kjenner til.

– Har fulgt alle spor

Politistasjonssjef i Sandnes Kjetil Andersen sier imidlertid at de har gjort det de kan for å finne Viste. Han nekter for at saken har blitt prioritert lavere enn andre saker fordi 36-åringen var en kjenning fra rusmiljøet.

– Vi har gjort mye i denne saken. Vi har fått flere tips om personer og steder vi burde ettersøke, og alle har blitt fulgt opp. Dessverre har det ikke ledet noen vei, sier Andersen.

Han forstår familiens frustrasjon, og takker dem samtidig for all hjelp de har kommet med.

– Jeg skjønner at de av og til kan oppleve det som at etterforskningen dabber litt av, men det kan jeg forsikre dem om at den ikke gjør, sier Andersen.

AKTUELT NÅ