Frykter oppsigelser følger med feriepengene

Flere hundre ingeniører kan få oppsigelsen sammen med feriepengene i år. Norsk Industri frykter oljesektoren har bremset for mye og for lenge.

Jobbsituasjon på Statfjord C

NEDGANG: Oljeindustrien rammes av nye nedbemanninger før sommeren. Nå rammes også underleverandørene hardere. Norges ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) frykter flere hundre ingeniører kommer til å få oppsigelse med feriepengene i juni.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

Det blir nye nedbemanninger i oljeindustrien før sommeren, og nå rammes underleverandørene hardere.

Landets største ingeniørorganisasjon, NITO, frykter at flere hundre ingeniører kommer til å få oppsigelsen sammen med feriepengene denne måneden.

– Nå renner det på med oppsigelser. Bare i går fikk vi femten saker, sier Trude Skogesal, visepresident i NITO, den største ingeniørorganisasjonen i landet.

Hun ser ingen løsning for ingeniørers situasjon slik det er nå.

Vi frykter det blir mange som får oppsigelsen sin sammen med feriepengene, sier Skogesal til NRK.

Draugen-plattforma

SPRER SEG: Lenge var Sørlandet og vestlandet hardest rammest av nedturen i oljesektoren. Nå begynner også oppsigelsene i Oslo-regionen, sier Trude Skogesal i NITO.

Foto: Heine Schjølberg

Nedgangen over hele landet

For signalene fra sørvest er like tydelige som før, og nå sprer det seg, sier NITO-nestlederen.

– Vi har noen store bedrifter som sier opp fremover, hovedsakelig på vestlandet og Sørlandet, men også andre steder i landet. Vi har hatt oppsigelser i Oslo-regionen, og det kommer mer, sier Skogesal.

Bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri, Runar Rutvedt, bekrefter utviklingen.

– Nedbemanningene er ikke ferdig. Nå går det over til leverandørkjedene og underleverandørene. De får mangel på oppdrag, sier Rutvedt.

4 av 10 frykter oppsigelse

I en undersøkelse organisasjonen har gjort kommer det fram at 4 av 10 medlemmer frykter at de mister jobben.

– Det små bedriftene som sier opp få ingeniører blir ikke fanget på de store tallene til NAV, sier Skogesal.

Hun viser til at de som har færre oppsigelser faller under radaren og at det er store mørketall.

– Norge mister viktig kunnskap

Det som skjer nå, er vanskelig for den enkelte som mister jobben. Men Skoegsal mener det også er et stort problem for nasjonen Norge når hjerneflukten fra olje- og gassindustrien blir så omfattende som nå.

– Jeg frykter at det er en stor mengde av våre medlemmer som er trygghetssøkende. De velger seg vekk fra olje og gassnæringen. Og der tar de med seg mye erfaring og kompetanse som vi trenger for å drifte videre og produsere olje og gass i fremtiden, sier hun.

Kommentar på fremlegging av Statoil ASA sitt resultat

VIDEO: Eksperter mener bunnen for bransjen er nådd.

Også Norsk Industri er urolige over utviklingen. Der mener man at oljeselskapene må opprettholde så høy aktivitet som mulig for å ta vare på nøkkelpersonell.

– Vi ber oljeselskapene finne aktivitet, slik at vi kan holde på kjernekompetansen. Vi må ikke miste de dyktige miljøene vi har i Norge, sier Rutvedt.

Er det vilje i selskapene for å holde på kompetansen?

Det er nok det, men de er veldig preget av kontantstrømmen og lav oljepris. Vi synes selskapene bremser for mye og kanskje for lenge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger