NRK Meny
Normal

Frykter nyfødte får feil behandling

Barneleger advarer om fortvilte foreldre som oppsøker kiropraktor og barnefysioterapeuter framfor leger for å få hjelp med urolige spedbarn. De ber Helsedirektoratet komme på banen.

Skrikende spedbarn

UROLIGE SPEDBARN: Når den nyfødte gråter utrøstelig flere timer i strekk dagevis uten noen klar årsak, kan selv den mest sindige forelder fly på veggen av fortvilelse. Gråten kan både være symptom på ufarlig kolikk eller mer alvorlig sykdom.

Foto: Colurbox

– Nyfødte barn kan ha medfødte sykdommer som det er viktig å avdekke tidlig for å gi god, effektfull medisinsk behandling. Barnefysioterapeutene og kiropraktorene kan veldig mye om muskler og skjelett, men ikke så mye om alt annet som kan feile et spedbarn, sier barnelege Jens Grøgaard til NRK.

Spedbarn har få måter å varsle at noe er galt. Tegn som skriking og uro kan være symptomer på alt fra banale problemer til alvorlige lidelser, mener barnelegen, som har over 40 års erfaring.

Jens Grøgaard

Barnelege Jens Grøgaard sier spedbarn har få måter å si ifra om at de ikke har det bra. Dermed kan tegn som skriking være symptomer på alt fra banale problemer til alvorlige sykdommer.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Unødvendig angst

Norsk barnelegeforening har flere meldinger om spedbarn som blir diagnostisert som syke av terapeuter, uten at det feiler dem noe galt medisinsk.

– Det kan skape unødvendig angst hos foreldrene. Det er også bekymring knyttet til eksempler på manglende vurdering av ulike diagnoser, som vi ikke mener det er grunnlag for, sier leder Jan-Petter Odden.

Spedbarna som gråter mye kan ha kolikk, nakkeproblemer eller ernæringsvansker.

Odden forstår for at foreldre søker hjelp der de kan få det.

– Jeg har ikke tenkt til å skape noe skrekkscenario, men vi ønsker ikke at det skal skapes en forestilling om at en tilstand kan behandles når man ikke kan vise med forskning at behandlingen virker. Det blir å lure folk, sier Odden.

– Lurer ikke pasientene

Peter Chr. Lehne

– Våre medlemmer behandler så lite som mulig. Vi har mer enn nok å gjøre blant annet gjennom kommunale driftsavtaler bedriftsavtaler. Vi har ikke behov for å hanke inn pasienter for å tjene penger, sier lederen for Norsk Manuellterapeutforening.

Foto: Norsk Manuellterapeutforening

Barnelegene ber nå Helsedirektoratet lage felles, nasjonale krav om behandling av urolige spedbarn.

Både Norsk Manuellterapeutforening og Kiropraktorforeningen ønsker forslaget velkommen. De mener deres medlemmer er godt kvalifiserte til å følge opp spedbarn.

– Jeg føler at mye av denne kritikken er grunnløs. Vi er offentlig autorisert helsepersonell, som er underlagt helsepersonelloven og forsvarlighetsprinsippet, sier Jakob Lothe i Kiropraktorforeningen.

Jakob Lothe

– Jeg føler at mye av denne kritikken er grunnløs. Vi er offentlig autorisert helsepersonell, som er underlagt helsepersonelloven og forsvarlighetsprinsippet, sier Jakob Lothe i Kiropraktorforeningen.

Foto: Kiropraktorforeningen

– Den største utfordringen er å få til et bedre samarbeid og tverrfaglig forståelse.

Ifølge Peter Chr. Lehne som leder Manuellterapeutforeningen, oppdager ofte deres terapeuter matallergi og fordøyelsesproblemer som årsak til utrøstelig gråt.

– Dersom de ikke finner feilfunksjon i muskel- skjelettsystemet, eller behandlingen ikke har rask effekt, henviser de videre.

Begge avviser at terapeutene lurer pasientene, og sier det fins dokumentasjon – selv om den ikke oppfyller forskningskravene.

– Vi har nok å gjøre gjennom kommunale driftsavtaler. Vi har ikke behov for å hanke inn pasienter for å tjene penger, sier Lehne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger