Hopp til innhold

Frykter norsk legemiddelmangel etter at India ble lukket

Norske legemiddelprodusenter må snart permittere ansatte fordi råvaretilgangen fra India har stoppet opp. Bransjen frykter medisinmangel, og diabetikere er blant de som kan bli rammet.

Politi i India

Politi i India jager folk innendørs. Karantenen har også ført til stans i råvareleveransene til legemiddelindustrien.

Foto: NARINDER NANU

En av de som er bekymret for at medisinmangel kan bli en realitet er May Kværnstuen fra Lier utenfor Drammen.

– Jeg er hysterisk, nesten. Jeg velger å isolere meg i huset mitt, sier hun til NRK.

Som diabetiker er Kværnstuen livredd for å bli smittet av viruset. Medisinen Metformin gjør at sykdommen hennes holdes under kontroll.

Dette er en av medisinene det kan bli krevende å få produsert i Norge.

Den vanskelige situasjonen for legemiddelprodusenter verden over oppsto 22. mars. Da ble 1,3 milliarder indere bedt om å holde seg innendørs for å bremse spredningen av koronaviruset.

Dermed blir råstoff til store deler av verdens medisiner - også norske - ikke lenger eksportert.

– Total nedsmelting

– Den totale nedsmeltingen av hele verdikjeden er helt ekstraordinær. I mine år i bransjen har jeg aldri vært i nærheten av noe lignende, sier Kjell Erik Nordby i legemiddelfirmaet Vistin Pharma.

Fabrikken i Kragerø har med sine 150 ansatte rundt 10 prosent av verdensmarkedet for diabetesmedisinen Metformin.

Den norske legemiddelprodusenten har allerede vurdert drastiske skritt for å holde produksjonen igang.

Kjell Erik Nordby Vistin Pharma

FRYKTER PERMITTERING: Vistin Pharma har 150 ansatte som lager diabetesmedisin i Kragerø. Det går mot permittering om råstoff fra India ikke kommer inn.

– Det går ikke båter ut fra India nå. Vi har vurdert å leie et transportfly, men selv ikke det nytter. Varene blir stående i en hangar til myndighetene slipper opp på karantenen, sier Nordby til NRK.

– Foreløpig ikke kritisk situasjon

Fagdirektør Steinar Madsen

IKKE KRITISK: Steinar Madsen sier tilgangen på medisiner fortsatt er stabil, men at det kan bli nødvendig å prioritere etterhvert.

Foto: Andreas Molland / NRK

Også i Statens Legemiddelverk er bekymringen økende for hva Indias nedstengning vil ha å si for tilgangen på livsviktige legemidler internasjonalt. India og Kina leverer tilsammen rundt 80% av råstoffene til verdens legemiddelindustri.

– Foreløpig er situasjonen ikke kritisk. Men nå blir både vestlige land og India stengt ned samtidig som de har regulert eksport av flere typer legemidler. Det gjør situasjonen uklar og usikker fremover, sier direktør Steinar Madsen..

May Kværnstuen

ISOLERT: May Kværnstuen er diabetiker og redd for å bli smittet. Nå er hun også bekymret for tilgangen på diabetesmedisinen hun bruker.

For diabetiker May Kværnstuen er usikkerheten rundt medisinsituasjonen en påkjenning.

– Det er veldig, veldig kjedelig at man hele tiden skal gå og passe på at man har nok medisin. Når du kommer på apoteket så har de ikke medisinene. Så er det tilbake til legen, spørre om å få ny resept på andre medisiner. Og så skal man venne seg til dem, sier Kværnstuen.

Må være forberedt på prioritering mellom pasienter

Utvikler situasjonen seg drastisk kan det heller ikke utelukkes at helsevesenet på sikt må begynne å prioritere hvilke pasienter som skal få medisner.

– Det kan hende i sykehusene, sier Madsen om risikoen for rasjonering av medisiner og prioritering av hvilke pasienter som skal få dem.

– Nå har Helsedirektoratet fått i oppdrag fra Helsedepartementet å starte arbeidet med hvordan vi kan prioritere mellom pasienter når det gjelder bruk av legemidler. Det må være enhetlige kriterier for dette, sier Steinar Madsen.

Han bekrefter at det er satt igang innkjøp til et beredskapslager av viktige medisiner som kan vare i 3-6 måneder. Norske produsenter er også bedt om å vurdere hvilke viktige legemidler de kan starte produksjon av innen noen måneder.

– Kan legemiddelmangel utvikle seg til en krise i krisen?

– Nei, det ser ikke slik ut. Vi kan få noen problemer, ja, men det ser ut til at Kina kommer på bena igjen. Det er veldig viktig, sier Madsen.

– Vil ikke hjelpe at Norge har god økonomi

Karita Bekkemellem, leder i Legemiddelindustrien

STRESS I MARKEDET: Nordiske land bør samarbeide om legemiddelproduksjon, mener direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien.

Foto: Ahmad Dean / NRK

Karita Bekkemellem, leder i bransjeforeningen Legemiddelindustrien, har flere medlemsbedrifter som nå frykter for permitteringer om råvarene ikke kommer ut fra India. I verste fall kan norsk legemiddelproduksjon stoppe opp.

– Er det nå et stress i det internasjonale legemiddelmarkedet vi ikke har sett før?

– Ja, det er det absolutt. Det vil ikke hjelpe Norge å ha en god økonomi. Her vil alle land sørge for seg selv. Vi har gjort oss veldig sårbare for produksjon i østen og India og vi må alle ta lærdom av det. Vi må bygge mer langsiktig bærekraftig produksjon i vår del av verden, sier Bekkemellem.

Hun etterlyser sterkere politisk styring, og oppfordrer de nordiske landene til å samarbeide om produksjon.

– Norge kan ta en del av segmentet mens Sverige og Danmark kan ta andre. Men dette må politisk ledes. Min frustrasjon er at vi har stått og banket på døra i lang tid og så er krisa nå et faktum, sier hun.

– Kan gå mot nedstenging

Mens Statens legemiddelverk foreløpig ikke vil slå alarm, er Bekkemellem mer bekymret:

– Når Statens legemiddelverk sier at situasjonen ikke er kritisk, så er det vanskelig for meg å si annet enn at for enkelte av våre medlemmer begynner situasjonen å bli meget endret, og at i løpet av noen uker så kan det gå mot nedstenging av nasjonal produksjon, sier Bekkemellem.

AKTUELT NÅ